Babola_ Creative Commons License 2014.01.26 0 0 35

Hú… Mi történt azon az ünnepségen? :( A régi óvó nénikkel volt valami gond? Mert írod, hogy kivetted a régi csoportból. Az én kisfiamnál az ovikezdésnél kezdődött a probléma, elég tipikus forgatókönyv. Idegen nyelvű környezet (külföldön élünk), inkompetens pedagógiai hozzáállás és nem túl kedves óvónők… Hát, ennél kevesebb is elég egy érzékeny gyereknek. Azóta látom, hogy a szelektív mutizmus nagyon gyakori, főleg külföldre került vagy kétnyelvű családokban. De ezek szerint nálatok nem ez a helyzet, igaz? A te kisfiad is nagyon érzékeny?

Az én fiam most 7 éves, már második éve iskolás. Kiharcoltam, hogy rendes suli helyett beszédfejlesztő iskolába menjen. Nem volt könnyű! És visszatartásra itt nincs lehetőség. Integráció meg ebben a helyzetben nem lett volna jó megoldás. Nagyon jó helyre került! Kis létszám, kompetens, empatikus és kedves tanító néni(k), egyéni foglalkozások - három hónap suli után, novemberben már elkezdett beszélni! Most másfél év után ott tartanak, hogy hamarosan kiteszik a szűrét és megy normál iskolába. Érdekesnek tartom, hogy az új helyen egy volt ovistársa is évfolyamtársa lesz, aki ugyanezzel a problémával küzd (vajon véletlen, vagy ennek az ovinak specialitása?:( ), de őt rendes iskolába iratták, hogy majd így integrálva megoldják a fejlesztését… és hát azóta se beszél. Ja, igen, abban is hasonlít, amit a kisfiadról írsz, hogy az enyém is átlagon felül tehetséges, négyéves korában megtanult írni, olvasni a nővérétől :), meg más területeken is ügyeske. De szerencsére ebben a suliban tényleg egyénileg foglalkoztak a gyerekekkel minden téren, így ő külön feladatokat kapott. Mostanra meg már annyira nem lóg ki a sorból, talán ezzel nem lesz gondja a rendes suliban.

Előzmény: B.Marti 74 (34)