Törölt nick Creative Commons License 2014.01.26 0 0 467

Külügy: ultraradikálisok tartanak Kárpátalja felé

 

Aggodalmának adott hangot a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, politikai igazgatója, hogy a hírek szerint ultraradikális csoportok indultak Nyugat-Ukrajna több megyéjéből Kárpátaljára.

 

Egyelőre ott még nem tartunk, hogy a magyar közösséget közvetlen támadás érte volna vagy érné, de úgy gondoljuk, amennyiben a fejlemények Kárpátalján is erőszakos fordulatot vesznek, mindenképpen megvan az esélye annak, hogy olyan irányban eszkalálódik a helyzet, amelyben a magyar kisebbség is céltáblává fog válni - mondta Takács Szabolcs az MTI-nek.

Közölte: vannak olyan hírek, hogy vasárnap Nyugat-Ukrajna több megyéjéből, Ivano-Frankivszk megyéből, Lemberg megyéből ultraradikális, szélsőséges nézeteket valló csoportok indultak el tömegével Kárpátaljára is, és félő, hogy olyan szándékkal mennek, hogy Ungváron is megostromolják a kormányzati épületeket, és azokat ellenőrzésük alá vonják.

Ez különösen aggasztó, hiszen egy Magyarországgal szomszédos megyéről van szó, ahol ráadásul jelentős számú magyar ajkú közösség él, és nyilvánvalóan az ő sorsuk mindenképpen a magyar kormány kiemelt figyelmét élvezi - mondta Takács Szabolcs.