JPmiaou Creative Commons License 2014.01.26 0 0 175

Lassan most már a haldokló bűneit vitatjuk csak -- még idén igérik, hogy az indexelés egész folyamatát megváltoztatják. Az eddigi hírekből még nem sikerült kideríteni biztosra, hogy egyáltalán lesz-e továbbra is egyeztetés, és ha igen, milyen formában.

A felhozott hibák állandó, visszatérő problémai a jelenlegi rendszernek, mert az egyeztetők semmiféle visszajelzést nem kapnak. (Állítólag ha valaki nagyon sok hibát ejt, visszavonják az egyeztetői jogait, de ez a "nagyon sok" sehol sincs meghatározva, és még sosem hallottam olyanról, akivel megtörtént volna.) Persze az indexelők is ugyanúgy hibáznak, feltételeznek, kihagynak, de nekik előbb-utóbb visszajön az eredmény, remélhetőleg (az egyeztetői hibák ellenére) a mérleg utasítást-követő oldalán.

 

"A feldolgozott és véglegezett adatállományban való keresés során a keresett személy családneve miként jelenik meg, ha az nem is lett rögzítve?"

A szabolcsi indexelés eddig közzétett részét böngészve úgy látom, hogy ott és csak ott hiányzik a gyermek családneve, ahol az apa neve is hiányzik. Nem tudom, hogy ez mind helytelen indexelés eredménye-e, vagy a program automatikusan odabiggyeszti az apa vezetéknevét, vagy mi. A halottak nemét nézve: 460 találatot emleget, ha "Imre" nevet keresek, aki Szabolcsban halt meg. A "gender" szűrőnél ebből 143 férfiként, 323 pedig ismeretlen neműként van indexelve. (A találatokat számláló program azt hiszem, megbukott számtanban.) Tehát tulajdonképpen többségben voltak a helyesen indexelők és egyeztetők, ami arra a következtetésre juttat, hogy a program biggyeszthette a születésekhez a családnevet, legalábbis részben.

Előzmény: Neerland (174)