Törölt nick Creative Commons License 2014.01.25 0 0 30619

Ezen nem lepődök meg :(.. Én veszprémi vagyok és nagyon kevés alkalommal járok az alföldön és az északi középhegység környékén - inkább nyugati irányban mozgolódok. Amikor mégis keletre vetődök sokszor olyan érzésem van, mintha egy más országba csöppennék. Nagyon látszik a falvakon és az autókon is a szegénység. Ilyenkor jobban megbecsülöm, ami nálunk van és amit amúgy természetesnek veszem.

A helyi autószereléssel foglalkozó ismerősök nagy része - aki jól is dolgozik - tele van munkával. Olyan kevés például a jó és felszerelt autóvillamosságis (aki hozzá mer nyúlni a 15-20 évesnél fiatalabb autókhoz) a környéken, hogy az ismerősöm egyszerűen nem győzi például a melót. Napi 11-12 órákat dolgoznak hárman a műhelyében. Mindig mondom neki, hogy egyszer infarktust fog kapni.

Igazándiból talán tavaly volt a fordulópont. Hiába csökkent a kereslet, az emberek az új autók helyett használtat vesznek - amihez felénk amúgy is könnyű hozzájutni a lomiscigányok és vas megyei nepperek miatt. Azokat az autókat pedig nyilván nem szalonba hordják - így a márkakereskedések konganak az ürességtől, a maszek szerelőknél pedig dübörög a biznisz.

Ráadásul erre a részre még megéri az osztrákoknak is átugrani a déli részekről. Bécs tőlünk kb 200 km. Sokszor van, hogy leugranak a bécsi fiatal suttyógyerekek a bmwkkel mercikkel sportkipufogót felrakatni. Rakatnak be saválló dobokkal egy duplarendszert a kipufogós ismerősnél. Elékér tőlük mondjuk 100ezer körül - azok pedig ugrálnak örömükben, mert kint 3-400ezer környékén kaptak volna. A kipufogósnak meg ebből 60-70% haszon fél napi munkáért - ígaz, hogy több milliós csőhajító gépbe kellett anno invesztálni.

Volt, hogy egy 7-es bmw-t hoztak fényeztetni Bécsből. Van egy ügyes idősebb fényező ismerősöm - kamrát bérelve fújta falcokkal együtt 210ezerért le - igaz, hogy nem a legmárkásabb alapanyagokból. Én a szétszedést- összerakást csináltam, illetve a tolmácsolást. A gyerek ott vigyorgott, hogy odakint számla nélkül 4500EUR volt a legolcsóbb ajánlata, számlával 6000EUR..

https://picasaweb.google.com/103220166446302840291/BMW740i

Almádiban van kasznis ismerősöm - őt is megtalálják sokszot a külföldi nyaralók, kint élők - de még a pestiek is..

Előzmény: PeeWee33 (30617)