garass Creative Commons License 2014.01.24 0 0 8167

Aki ezt a kérdést megfogalmazta, az teljesen laikus ebben a témában.

A kaktuszok párnái alatt azt értjük, hogy az anyanövény és tősarjai bizonyos idő elteltével növénypárnát képeznek. A növénypárna sohasem nem kiemelt égtáj szerinti elrendezésű, hanem véletlenszerű alakban terül el a talajon.

Szigorúan véve a lehetséges válaszokból egyik növény sem párnaképző.

De hajlamos vagyok arra, hogy a kérdező a párna szóval - helytelenül - a növény egyes szártagjait nevezi meg. Ez alapján a  medvetalpkaktusz és a karácsonyi kaktusz jöhetne szóba. A másik kettő oszlop-, illetve gömbkaktusz formacsoportba tartozik. A karácsonyi katusz ismert szártagjai nem annyira pozsgásak, továbbá ahogy mások is  írták, fán lakó félárnyékot kedvelő növények. Tehát a napfény elleni védekezésük nem annyira markáns.

Tehát kizárásos alapon így marad az Opuntia-félék csoportja. Azonban ezek szártagjai sem a Napra merőleges helyzetben nőnek. Védekezésül inkább a viaszos felületükkel védekeznek a forróság ellen.

Vagyis az eredeti kérdésre a helyes válasz az egyik sem lenne, de ha mégis kell választani, akkor csak a medvetalpak jöhetnének szóba.

Tanulság. Szakmai kérdéseket - különösen oktató jelleggel - csak olyan fogalmazzon meg, aki ért is hozzá. Egyébként többet árt, mint használ.

Előzmény: sireszt (8157)