vajlégy Creative Commons License 2014.01.24 0 0 94

31901 - nemzetiszocializmus, nácizmus vagy fasizmus?

 

Az első kettő valamennyire szinonima, én németesként zsigerből inkább az elsőt használnám a történelmi náci országok, mozgalmak jellemzésére. A Duden szerint a nemzetiszocializmus használata gyakoribb, jelentheti az első vh. után kibontakozó fasiszta, nacionalista, imperialista, rasszista mozgalmat és Hitler nemzetiszocialista ideológiákra építő fasiszta uralmát. A nácizmus az első jelentés egyszerű rövidítése, a köznyelvben pejoratív. Szóval az átfogóbb nemzetiszocializmus címkét javasolnám, nácizmus szinonimával.

 

A fasizmus szintén kettős jelentéssel bír. Mussolini által kiépített uralkodási rendszer (1922-1945) és politikailag a) a vezetőelv (Führerprinzip) szerint megszervezett antidemokratikus, nacionalista, szélsőjobb mozgalom, b) fasizmuson alapuló totalitárius uralkodási mód. Eszerint tehát politikailag a fasizmus egy átfogóbb fogalom, amiben a nemzetiszocializmus is benne foglaltatik.

 

A képre eszerint én a nemzetiszocializmus és fasizmus címkéket tenném, szerintem a horogkereszt a fenti definíciókat szimbolizálja.

 

Kérnék egy admin-i döntést! :)