szódásbácsi Creative Commons License 2014.01.21 0 0 533

Kedves Nimrod50

Magát a forgó szerkezetet, amiben az orsó van, meg amin a hurokfogó is van nem szedtem szét, csak levettem a tengelyről, hogy ki tudjam mögüle pucolni a szmötyit. Éppen ezért furcsáltam, hogy amikor visszatettem a helyére, akkor az a kis hegyes nyúlvány, aminek el kéne kapnia a cérnát, (hurokfogó?) az túl messze van a tűtől, ha viszont egy lehelletnyit előrébb húztam a forgó szerkezetet a tengelyen, akkor a tű hegye beleakadt az orsótartó reteszelőjébe az alsó holtpont körüli állásnál.

Viszont: közben kiderült, hogy az egyik kuncsaftom a szomszéd faluban ért a gépekhez, a hétvégén meg is csinálta, és úgy adta vissza a megjavított gépet, hogy megjegyezte: látszik, hogy olyan valaki nyúlt bele, aki nem ért hozzá.

Most, míg ezt a választ gépelem közben megnéztem, hogy is kéne működnie és már verem is a fejem a falba.

Mikor a tesóm ideadta a gépet, az volt a baja, hogy valahol meg volt szorulva, nem mozdult, kézzel mocogtatva érezni lehetett,  hogy az alsó régióban van a szorulás, egy két dolgot leszedtem, kipuceváltam és megolajoztam a körforgó meghajtását és az anyagtovábbító mechanizmust. Majd összepakoltam, de arról nem volt tudomásom, hogy az orsónak állnia kell működés közben, én meg úgy pakoltam össze, hogy forgott a körforgóval együtt. (Most egy szakember bizonyára halálra röhögi magát.)

Valószínű, hogy a hurokfogó kicsit összegyógyult az orsótartónak a házával, ezért nem jöttem rá, hogy nem kell együtt forogniuk. Persze, ha lett volna a közelben egy hasonló varrógép, amit meg tudtam volna szemlélni, sok időt és fejvakarást megspóroltam volna magamnak.

Tehát ha legközelebb egy amatőr usernél hasonló probléma adódik, akkor a hiba elhárítása: hurokfogót jól megolajozni, hogy könnyen forogjon az orsó körül, az egész forgórészt kb. egy fél centivel előrébb húzni a tengelyen, azt a kampós vasdarabot a forgó előtt meg úgy beállítani, hogy álló helyzetben tartsa az orsót.