incitatus Creative Commons License 2014.01.19 0 0 8

Ez így kevés. Az eddigi gyakorlatban, közös megegyezés alapján portrénak neveztünk minden képet, ahol egy ember szerepel, és tudja, hogy fényképezik. Az egész alakosakat is, de még a nem is teljesen közelieket is. Sok ilyen van. Nekem is eredetileg a portré inkább arc vagy mellkép, de akár jobb híján is, így használom. Ha ezen változtatni szeretnénk, akkor kell egy közérthető, találó formula helyette.

 

Az én másik problémám az olyan képekkel van, nagyon sok van ilyen, ahol két ember szerepel "portré jelleggel", vagyis tudva, hogy őket fényképezik. Jobb híján még mindig használom ezekre a kettős portrét, hasonlóan a portréhoz, az egész alakosokra is. Ha ezt is elvetnénk, ezt is pótolni kell egy egyértelmű, közismert meghatározással.

 

Az utóbbi időben elkezdtem használni női szereplőknél a hölgy megnevezést, amit már csak szinonimaként tárol a rendszer, és a nőt kínálja fel helyette. OK, már így használom, de elég száraz  szerintem, arról nem beszélve, hogy arról volt szó, ne legyen túl rövid a címke, a hölgy pedig tán kissé avittas, de három karakterrel hosszabb. No mindegy, ez nem létkérdés, csak jelzem.

Előzmény: negyesi_pal (6)