M.machinátor Creative Commons License 2014.01.18 0 0 14879

Szervusz.

 

Mások mit írtak!? Jó kérdés!

 

Az építő ipari szabvány 6,5 Ampert engedélyez 230 V-nál.Minnél alacsonyabb a feszültség annál kevesebb az amper.  Pl a gépkocsi iparnál ez már csak 2,5-3.(Persze ez egy régi szabvány meg azért már több mint 30 éve tanultam.)És mint említettem a tűzoltóság egyenáramnál , épületben 4 szeres (nem tévedés)túlméretezést ír elő , egyébként nem veszik át (persze hivatalosan),tehát ez a 6,5 -nek a negyede (=1,625). Ezért nem építenek gyenge áramú hálózatot gyakran a házakba , hanem azt a konnektor után telepítik mert onnan már nem a ház része!

 

    A helyzet az hogy a 0,22m2 es vezeték valójában 0,7! s melegszik meg a feszkó megy el hő formájában , a 0,5 ös az valójában 0,93 és nem melegszik annyira de ott is megy el a feszkó azért bőven,a milis drót meg kb 1,3-1,4 és még ott van a 0,75ös is.

 (és sodrottról beszélek.)

 

Persze 10 ampert is át lehet vinni négyzet milliméterenként pl az őninditónál !!! melegszik is rendessen ,meg még több amprét is !  1 perc inditózás után rendessen forró.

 

Én javasolni tudnám (már a felvetett panaszok alapján)hogy az asztal alatt kicsit méretezzük túl a vezetéket(mert így a feszültség esést csökkenteni tudjuk) ahol meg a korbácsot túl vastagnak találjuk ott meg csökkentsük a szabvány szerinti minimumra azon a néhány deciméteren(vezérlő egység és asztal közötti távolság)ahol feltétlenül muszáj.

 

Nos biztos volt tapasztalat hogy az asztal egyik felén jobban megy mint a másik oldalon,pedig a sín elég vastag vezető !de még így sem elég. De ezt hiába kötjük össze véknya vezetékekkel(persze jobb lessz mert hozzá adódik a sín profíl áram vezető képességéhez ,  egészen addig  amíg a sín csatlakozók be nem oxidálódnak)aztán egy idő után "belassulnak"a szerelvények.(persze egy minden nap felügyelt és fizetetten karbantartott terepasztalnak zakson.Majd a trógerek megoldják.)Üdv:M.m.