"melyik képméretet javallod használatra"
Az attól függ mit akarsz kezdeni a képekkel
- Akarod-é hites társadul választani a számítógépedet (a képek utólagos vágásának, javításának okán)
- Akarod-é nyomtatni őket. Ha igen, akkor mekkora méretben
Én azt monom, hogy a gépből mindig érdemes a legjobbat kihozni amit csak tud, aztán utólag számítógépen megcsinálni olyan formátumra-méretre amilyet az ember éppen akar.
Emiatt is én a RAW formátumot támogatom, de ez én vagyok a saját igényeimmel és a magam idejét cseszem töltöm el vele. A te géped nem is tud RAW formátumot, meg nem akarnálak arra rávenni, hogy a képeket utólag vagdossad. Nem mindig jó az :-)
Én egyelőre azt javasolnám, hogy teljes felbontású jpg -ket készíts, mert hosszabb távon is időtállóbb (4K -s monitorokon is rendesen nézhető lesz akár). Azzal bajt biztosan nem csinálsz magadnak.
Ha a filmes fotózás után zavar a 4:3 képarányú végeredmény (furának hat elsőre, de meg lehet szokni), akkor a 16:9L lesz a te választásod, de hogy ilyen képarány választása esetén azt fogod-e látni a gép LCD képernyőjén ami a fotóra kerül, azt sajnos nem tudom megmondani.
A fényképezőgépen beállított kisebb képméret inkább a tárhely miatti spórolás okán javasolható, de manapság már szerintem olyan olcsó az SD kártya meg merevlemez, hogy nem kellene, hogy lényeges szempont legyen.
"Szintén a gépkönyv írja, hogy a vaku hatótávolsága 0,2 - 15 méter. Ezt az utóbbi adatot csak nagyon kétkedve fogadom el. De 25.-én megyek egy nagyobb szabású magyarnóta emlékkoncertre, (amatőr énekes (is) vagyok) ott lesz alkalmam nagyobb távolságról vakuzni. Nagyon kíváncsi leszek."
Esély sincs rá. Elvileg az érzékenység emelésével nőhet a hatótávolság, de ekkora távolságoknál a kisvaku fénye már elenyésző a környezeti fényhez képest (a kibocsátott fény intenzitása a távolsággal nényzetes arányban csökken). A kisvaku fényét szerintem minimum 1.5, maximum 5 méterig lehet értelmesen használni. Egyébként szerintem hacsak lehet kerülendő a felpattanó vaku. Általában nem tesz jót a képeknek. Max napfényt deríteni érdemes vele.
"Egy további bénaságomról is kénytelen vagyok beszámolni. :-(((( Nem jövök rá, hogyan tudom megnézni ezeket az adatokat. Ráklikkelek jobb gombbal a képre, kijön egy menüsor, ott pukk a tulajdonságokra, de sem blendét, sem záridőt, sem egyéb adatokat nem látok. :-((( Mit csinálok rosszul?"
Szerezz egy normálisabb képnézegető szoftvert. Pl az IrfanView megfelelő a pluginnal majdnem mindent megmutat. A FastStone sem rossz, de alapértelmezésben az csak a főbb EXIF adatokat mutaja meg. Vagy töltsd le a PhotoMe nevű programot. Az pont az EXIF nézegetésre (és esetleges szerkesztésére) lett kitalálva. Saját használatra mindegyik ingyenes.