szódásbácsi Creative Commons License 2014.01.14 0 0 530

Kedves nimrod50, vagy valaki, aki jártas a varrógépek beállításában!

Édesanyámnak van egy Textima 8014/35 ös (Naumann) varrógépe. Az alsó rész már tele volt megfilcesedett piszokkal, ezért kicsit szétszedtem, hogy megpucoljam. Talán tulságosan is. Az oké, hogy az anyagtovábbítót leszedtem, de sajnos levettem az orsótartó-forgató szerkezetet is a helyéről (nem tudom, mi a hivatalos neve).

Visszapakoltam, a pozícióját nagyjából sikerül is beállítanom, viszont néhány dolgot furcsának találok:

1.Olyan, mintha az orsó tokja kicsit kintebb állna a kelleténél, mert a tű lefelé haladva felfekszik rá. (Vagy ez azért van, hogy munka közben fenje, élezze a tűt?

2.Széles cikk-cakk öltés pozícióban a jobb oldali öltés megvarrásakor a felfelé haladó tű egy hallható kattanással válik el az orsó forgatójától, ha ekkor visszafelé forgatom, akkor meg is akad, mert a tű beleszúródik a tetejébe (vagyis az oldalába, ha úgy vesszük.) Olyan, mintha kicsit az egész szerkezetet jobbra kéne forgatni a tengelyen, hogy a tűnek legyen elég ideje felemelkedni, de nem lehet, mert a bal oldali öltéspozícióban a lefelé haladó tű már így is épp egy lehelletnyire halad el az a lemezke mellett, ami a hurokfogóval átellenes oldalon van.

3.Valamint, a legzavaróbb, hogy a hurokfogó kicsit mintha messze lenne a tűtől, vagy már ennyire meg van kopva? Elég nehezen kapja el a cérnát. Próbáltam az egész szerkezetet kicsit kintebb hozni a tengelyen, hogy közelebb legyen a tűhöz, de akkor meg a tű hegye teljesen beleakadt az orsótartó rögzítőkallantyújába.

(Természetesen a fentieket a kézikerék forgatása mellett tapasztaltam, nem hajtottam meg a motorral.)

Előre is kösz a segítséget.