diginewl Creative Commons License 2014.01.12 0 0 14810

Üdvözlet!

 

Itt a válasz a kérdésemre! Köszönöm! (a fenébe, hogy mindig összevesznek felettem, egy egyszerű kérdésen....)

A többi mind felesleges összeveszés, egymás mellett elbeszélés.

Szerintem a kezdőknek bőven elég a referencia, és segítség (Miniversum/Keszthely/német ref....). Pár sor. Ennyi. Nem riogat, nem fenyeget. Rendesen leírja. Kell ennél több? NEM! Figyelmesen el kell olvasni, hova mit.

 

Mit? A digi rendszerben SZAKASZOKAT tápolnak be, KÖLÖN-KÜLÖN. Ha jók a tervek, egy szakaszon egy fél szerelvény áll... Igen. Khm., nincs több ampernyi áramfelvétel (egy mozdony, egy max két vagon). Ezért is írta a Hozzászóló, hogy a sínen égett el a mozdony, nem a vezeték. Ez van, a digit másképp működik, mint az analóg. A foglaltságérzékelőtől viszont már KELL a "combos" gerinc, addig felesleges. Sőt a terhelés is másképp jelentkezik (négyszögjel, dekóderben pwm motorszabályozás, tehát nem simán folyó egyenáram).

 

A vitát elősorban az generálja, hogy NINCS általános válasz a vezetékhasználatra. A feltételek a fontosak, azok alapján kell rendesen megtervezni a "hálózatot". Igen. Ha túl sok és túl vastag kábeleket viszünk mindenhova az csúnya, és inkább nehezen kezelhető lesz... Kár ennyire egymásnak esni.

 

Megjegyzem: Egy vastag vezeték is simán ki tud gyulladni, ha a csatlakozásánál nem jó az érintkezés (helytelen forrasztás/krimpelés), és lángol, mert ívet húz/melegszik... Ezért kár riogatni a vékony vezetékkel.

 

Üdv: newl.

Előzmény: martisz (14773)