Ha jól emlékszem, a vetésforgó késő-középkori / kora-újkori "találmány". Angliából és/vagy a Német-Alföldről indult, és mi tagadás: Magyarországon csak az 1800-as években terjedt el...
Nem lehet, hogy a legelőváltással (talajváltással) kevered? Ez az a módszer, amit a kora középkortól (helyenként az ókortól) alkalmaztak a letelepült legeltető állattartó népek, legalábbis Európában.
Esetleg a kétnyomásos gazdálkodáshoz konyíthattak a honfoglalóink, de az még messze nem vetésforgó. Ennek kialakulását viszont a 700-as évek Nyugat-Európájához kötik a kutatók, tehát valószínűleg az itt talált, letelepült népektől vehettük át.
(A magam részéről nem hiszem, hogy ezek az egyszerű földművelési módszerek egyértelműen köthetők lennének egyetlen földrajzi helyhez, vagy egyetlen népcsoporthoz. Szerintem inkább a párhuzamos fejlődés jó példái. De én nem vagyok szakember.)
Azt se felejtsd el, hogy a legelőváltás, de főleg a nyomásos gazdálkodások egész évben letelepült életformát igényelnek. Nehezen képzelhető el, hogy a szállásváltó életmódot folytató törzsek bármelyiket is alkalmazhatták. Azt meg senki sem vitatja, hogy a magyar törzsek még egy ideig a Kárpát medencében is ezt az életformát próbálták megvalósítani.