laarifaari Creative Commons License 2014.01.05 0 0 7897

Nem futok én, pláne nem ámok-at.

 

Most rágom utoljára a KK építése, működése körüli anomáliákat. Továbbra is az a hipotézisem, hogy építésének célja kizárólag a 40 milliárdos uniós pénzhez való hozzájutás volt. Kihasználatlan, szükségtelen, viszont hatalmas összegekbe kerül a fenntartása: azaz hamarosan, elkerülhetetlenül magára hagyják, lepusztul, és (ha józanul gondolkodnak), egy-két évtizeden belül lebontják. Minél tovább halogatják, annál nagyobb károkat okoznak mindannyiunknak.

Vannak példák néhány éve épült épületek bontására, mert fenntartásuk veszteséges, ésszerűtlen volt. pl. Budapest, I., Fő utca 14.

 

Ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy a pályázatok, közbeszerzések során szakmai döntés születik? A nyertes személye még a kiírás előtt eldől, ha esetleg nagyon gagyi a győzelemre kijelölt pályamű - mint például a legutóbbi Nemzteti Színház pályázatánál történt, akkor másé lesz az első díj (Vadász Györgyé), akit vállon veregetünk, majd megbízzuk a tervezéssel a feladatra teljességgel alkalmatlan Siklósi Marikát.

Á, de ma már ez sem számít, csalni, lopni, másokat kifosztani, megalázni, megnyomorítani itt és most becsület és dicsőség dolga. Ma már Siklósi Marikáé lenne az első díj.

 

A KK pályáztatásánál szocialista polgármester (Tasnádi Péter), viszont a képviselők elsöprő többsége a mostani kormánypárt tagja volt, és utóbbiak diktáltak. Gondolj Esztergom mostani helyzetére: egy ellenséges képviselőtestület esetén a polgármester semmiben sem dönt, tehetetlen, béna kacsa.

 

Az épület díjai. Jaj, a közönségdíj különösen vicces, megnéztük a szavazók személyét, a szavazás módját, és sokat nevettünk. Az ingatlanfejlesztők díját talán nem kell kommentálnom, hogyne díjazta volna a Bayer Center (és Tsai), amikor itt is jó nagy falatot haraphattak a közösből, ugyanúgy, mint az Expo Centernél. Érdekes, őket az mno cikke az EC felelőseinél nem említi. (a Magyar Narancs írása igen, illen ez az ország…

Bemásoltam ide a KK és az oslói operaház alaprajzát, utóbbiról lenyisszantottam a plusz húsz ezer négyzetmétert. Nem látok lényegi különbséget.

Igazad van, az oslóin nagyobb ablakok vannak, jobban nyit kifelé, ez azért lehet, mert Cságolyiék megnézhették a pécsi helyszínt (vagy elszalajtottak valaki, hogy nézze meg), és úgy találták, a hatos út nem annyira szép látvány, mint Oslónál a tenger, ergo nem köll annyi ablak.

 

 

             

 

 

És nem az a baj, hogy másoltak! Mások szellemi termékét felhasználni, másolni szabad, sőt, időnként kívánatos, ám akkor felettébb szemérmetlen, ha nem nevezzük meg a forrást, nem hivatkozunk, hanem sajátunkként adjuk el. Persze így nem szükséges érte fizetni. Ez történt a Kodály Központnál.

 

Szóval részemről itt a KK diskurzus vége.

Karácsony előtt megvettem a legújabb Zorán lemezt, és nagy meglepetés ért. Inkább arról beszéljünk.

 

Előzmény: mmBálint (7894)