mkurutz Creative Commons License 2014.01.05 0 0 41455

Köszönöm szépen a helyreigazítást, abszolút jogos volt! Ki is szedtem mindegyiket.

 

Ezzel kapcsolatban engedjetek meg két megjegyzést:

 

Az első nem lényeges, talán csak érdekes (és a mi esetünkben nem is változtat semmin), de Trianon előtt nem is létezett ez a szó, hogy Kárpátalja. Úgy hívták, hogy Erdős Kárpátok és szerintem a két elnevezés területi elhelyezkedése nem is volt azonos, bár nem vagyok szakértő ebben a témában.

 

A másik a címkézéssel kapcsolatos, úgy általánosságban: ezekhez a képekhez most hozzátettem néhány olyan címkét, amit a meglévők mellett jogosnak érztem. Azt láttam a már meglévő címkéknél, hogy a címkézés során leginkább azokat a tárgyak és fogalmak kerülnek címkeként rögzítésre, amelyek valamilyen formában láthatók a képeken illetve szerepelnek is a leírómezőben. Ezek között van olyan is, ami alig látszik a képen. Pedig milyen jó az, amikor az ember pl. villamosra keres és rögtön ott van az orra előtt. Ezért érdemes pl. ilyen nem ritka tárgyakból csak azokat felcímkézni vagy megjelölni a címkével, ahol központi helyet kap a címketéma.

Azon kívül arra is szeretném buzdítani a címkézőket, hogy nagyobb viszonylatokban is próbálják meg rögzíteni a kép készültével kapcsolatos infókat. Itt tehát volt az összes képnél két címke, amit mindenhová fel lehetett venni: "második világháború" és "keleti front". Ezek az elnevezések nem szerepelnek a leírómezőben, mert a helyszín és a dátum és főleg a látvány miatt egyértelmű. De ha valaki épp ilyen tartalmú képet keres, akkor bajban van, mert sokat kell keresgélnie. Viszont ha ráakad erre a címkére, vagy beír valami hasonlót, akkor máris elérte a célját.

Ide tartozik, hogy pl. 15616-os képen lévő német katonák és általában a náci németország rögzítésére még nem történt itt példa, pedig szerintem nagyon fontos. Nem vagyok egy hadtörténész, de felvettem most ide egy "wehrmacht" szót, ami talán megfelelő lehet. Ha másként gondoljátok, szívesen átírom, vagy szinonimázom más kifejezésekkel.

Nem gondolom, hogy el kellene kezdenünk ennél a képnél és a többi lehangoló, háborús pusztítást bemutatóknál a "fasizmus" meg egyéb túlhaladott fogalom bevezetését, de tárgyszerűen talán le lehet írni a hangulatukat is. A szerkesztők már ismerik ezt a "becsípődésemet" és lehetséges, hogy tényleg túlzás, de szerintem nagyon is fontos, hiszen ha előbb-utóbb tudják rólunk, hogy ilyesmiket is kigyűjtünk, akkor ezért pl. az újságírók, bloggerek nagyon hálásak lesznek, hiszen ezt a néhány (tényleg nem sok) emberi hangulatot tükröző jelzőt rengeteg élethelyzetben, korban és helyszínen megtalálhatjuk. Ezeknél a keleti fronton készült képeknél most ilyesmiket vettem fel: reménytelenség, pusztulás, elégia, gyász.

 

Az utóbbi hetekben született címkék egyébként nagyszerűek, rengeteg szellemes és egzakt megoldás született. És most e helyütt következzenek az adatok!

Jelen pillanatban:

754 szabadszavas címkénk van, az ország, helyszín, város, stb-n felül,

82.721 címkét helyeztünk el a 31.420 képhez, és ebből 10.762 a szabadszavas címke, ami tehát nem ország, helyszín, stb.

210 felhasználó regisztrált a másfél hét alatt, ezek kb. harmada címkézik is.

Most éppen nem címkéz senki, de naponta több tucat új címkejavaslat, többszáz címkeelhelyezés születik és szerencsére csak kevés olyan, ami lényegében helyszín és személymegfejtés, aminek tudvalevőleg itt, a fórumon van a helye. Két hihetetlen szorgalmú címkézőnk van: Divrotcé és egy hölgy, akit nem látok itt a fórumon. Köszönet illeti őket kitartó munkájukért!

Előzmény: napocza (41446)