Törölt nick Creative Commons License 2014.01.04 0 0 38472

Olyanról hallottam már, hogy zárvány miatt, vagy a rosszul kristályosodás miatt szétrepedt az öntvény. Ha jól emlékszem, ezt úgy oldják meg, hogy a hézag két végét kifúrják, ezzel megszüntetve a továbbrepedés lehetőségét, majd feltöltik a furatot.  De ilyet még nem láttam, viszont más topikban találtam erre magyarázatot.

"Az ónpestis az ón allotrópiájának következménye; ha a tetragonális rácsú ónt kb. 13°C alá hűtjük, rácsszerkezete (nagyon lassan) a gyémántéhoz hasonlóvá válik, ez az ún. szürkeón. A fajtérfogat változása feszültségeket kelt, és a tárgy szétporlik (mint például a középkori templomok ón orgonasípjai). A pestis elnevezés arra utal, hogy az egyik tárgyon megindult folyamat átvihető a másikra. Az ónpestis ötvözéssel küszöbölhető ki."

Ez megmagyarázza mind a repedezettséget, mindazt, hogy miért tudtad nehezen levenni a kasznit. Ha használtan vetted a mozdonyt, valószínűleg fűtetlen pincében, vagy padláson tárolták huzamosabb ideig. Használt mozdonyt, (sőt a vadi újat is) érdemes kipróbálni, mielőtt pénzt adsz érte. Sőt, ha lehetőség van rá, én már a belsejébe is bepillantást kérek, mielőtt megvenném a használtat.

Előzmény: MV.hu (38469)