Ez a valasz (Nachtstern) tetszik eddig leginkabb.
Szerintem: nem kerdes, menni kell, vilagot latni. Ugy latom, az amin otthon mostanaban megyünk keresztül, vagyis hogy viszonylag sokan elmennek, a vilag mas reszein eleg regota resze a mindennapoknak... a fiatalok mennek mas orszag(ok)ba, elettapasztalatot szereznek, aztan (jo)par ev mulva hazamennek (vagy nem). Gondolok itt a millionyi olasz, spanyol, lengyel, ex-jugo, török, de akar nemet, angol, ir, stb vendegmunkasra (es itt csak Europaban maradtam). Ez a vilag legtermeszetesebb dolga - szerintem MINDENKINEK kötelezöve kellene tenni nehany ev külföldi munkavallalast!!!
Az egy dolog ami aggaszto magyar viszonylatban: aki elment, viszonylag keves akar hazamenni (es ebbe jelenleg sajnos magam is beletartozom). Amin en sokat tepelödöm: mi lesz Magyarorszagbol, ha minden epkezlab ember elmegy... hogy maszik ki a jelenlegi csavabol. Ez szerintem sulyos felelössegünk - de egyelöre azt mondom, kis pont vagyok en ehhez.
Magamrol: Svajcban vagyok, also-közepvezetökent, beszerzesi területen. Engem nagyon meglepett, hogy kezdettöl fogva jol fogadtak es elfogadtak (legalabbis a felszinen). Ezt azert irtam, hogy jelezzem, van esely, kijutni külföldre szakmadban is (nem csak mosogatokent, ill. nem csak IT-skent). Az orszagban nagyon jol meglehet elni, az elet minosegeröl csak legjobbakat lehet elmondani, es termeszetileg csucson van (ez utobbi kulonbozteti meg talan leginkabb mas helyektöl) + penz is jut is marad is. Mostanaban idejutni munkavallalokent nem egyszerü, sokan ugy erzik, az orszag eljutott befogadokepessege hatarara... annak ellenere, hogy cegek reszeröl lenne igeny, ugyanis az orszag vonzo üzleti helyszin.
Visszautalva arra, amit fentebb irtam: en mostanaban nem akarok hazamenni, viszont azon gondolkodom, hogy tovabbmenjek idövel (bar vallom, jelen helyem a vilag egyik legjobb helye). Talan meglepö, de gondolkodom K-Eu-n is, de sajnos ott sem Magyarorszagon, hanem pl. Lengyelorszagon. Ugy latom, ök peldaul jol elnek eselyeikkel, es "szep jövö" all elöttük - ök eljutottak mar oda, hogy sokan hazafele veszik az iranyt... es emellett kulturailag, kajakban :-) közel(ebb) allnak hozzank. Ha nem ök, szoba jöhetne meg Nemetorszag, Skandinavia, csehek, bolgarok(?) ...vagy pl. jelenlegi cegen belüli lehetösegkent Ausztralia (bar csak nehany evre). Nyilvanvalo lehetöseg Közel-Kelet, vagy Azsia is, de ezek kevesbe vonzanak.
Amit a többiek is irtak: csak penzert nem erdemes jönni - a tapasztalatert igen, es kell is!
(Bocs, kicsit zagyvasag lett)