rich.mond Creative Commons License 2013.12.20 0 0 5381

Először is, üdv mindenkineka  topicban! - bár pár kommentet már ejtettem el, de illő köszönni :) Remélem nem lesz OFF, amit írok.

 

Hm, nyáron volt szerencsém relatíve hosszabb időt eltöltenem Peruban -főleg Limában, de elmentem Huancayoig, ami azért már eléggé magasan van és a lakosság főleg kecsua származású.

A limaiaknál érdeklődtem, hogy létezik-e egyfajta "indián nacionalizmus" Peruban, mint amit Evo Morales próbál mostanában nyomatni Bolíviában (szerintem demagóg és főleg a dél-amerikai hódító-őslakos viszonylatban nem értek egyet a manapság mainstream elméletekkel, de ez most mellékes)

Mindenki mosolyogva rázta a fejét. Igaz, hogy még mindig vannak olyan területek Peruban, ahol jóformán senki sem beszéli a spanyolt és még mindig milliós nagyságrendű a kecsuát, ajmarát használók száma, én biztos vagyok benne, hogy rohamosan fog visszaszorulni a nyelvhasználatuk - a spanyollal szemben.

Egyrészt Peru egy rohamosan fejlődő, iparosodó ország, a lakosság közel harmada él Limában. Nagyjából így áll most az ország (itt egy vendégírásom a témáról).

Na mármost, aki meg akar élni valahogy, az Limába, Huancayoba, Arequipába és Cuzcoba megy munkát keresni.Főleg Limába. Ott most segédmunkásokra, bolti eladókra, parkolóőrökre, stb. is nagy a kereslet, tehát még kapnak is majd munkát. Spanyolul fognak beszélni, az új szomszédaik is spanyolok lesznek, a gyerekek az iskolában spanyolul fognak beszélni. Kizárólag spanyolul.

Nyilván afiatalok fognak elvándorolni onnan, ahol még egy tömbben élnek a kecsuát használók, ami megint csak rontja a helyzetet.

No meg az ország mivel dinamikusan fejlődik, a "civilizáció" azért az Andokba is beteszi a lábát - főleg a bányavidékeken.

 

És még valami -ez viszont párhuzamot mutat az USA-val és az é-amerikai indiánokkal. Indiánnak lenni a hétköznapokban biza nem nagy dicsőség. Ha Limában koldust, vagy csövest láttam, az szinte biztosan indián volt. Gyerekkel csak indián koldult. Tehát a kecsua anyanyelvűekre kimondva-kimondatlanul is tapadt egy negatív asszociáció.

 

Fura, de Peru kimondottan jó gazdasági kilátásai fogják kivégezni az országban az indián nyelveket. Szerintem.

Bocs, ha hosszú voltam, de érdekesnek találtam az elmúlt hetek-hónapok fejtegetéseit.

 

Előzmény: Törölt nick (5370)