nézek Creative Commons License 2013.12.15 0 0 37

ma olvastam egy tippet...

 

egy egész trappistáról lehámozom a piros fóliát, majd 4 órán keresztül tömény sóoldatban áztatom(5lit víz/2kg só)úgy, hogy teljesen ellepje.... négy óra(vagy több) elteltével kiveszem, letörlöm, majd rácsra teszem egy tíz foknál nem melegebb, de öt foknál nem hidegebb szellős helyen. nem penészedik, de tanácsos néha rákacsintani. négy-öt hónap várakozás(érlelődés) után csodafinom..legalábbis ezt állítja a szerző..ráadásul úgy jellemzi, hogy (majdnem)olyan lesz az érés után mint egy parmezán..ízre, állagra...

 

nos, eddg nem éreztem vonzalmat a trappista iránt, de ezt kipróbálom...fél év múlva megmondom mi lett a sajtból..egy ezrest, vagy picit többet megkockáztatok...buktam már többet is.

(a sólé meg eláll)