mérnökferi Creative Commons License 2013.12.13 0 0 80995

Aránypár, nálam: 540/1000=N/2200  N motor=1188/p

 

nálad: 540/1000=N/1800  N motor=972/p  Igen nálad kicsit rosszabb a helyzet, de szerintem ott se pörög túlzottan a vetőgép, ha csak nem hegyen vetsz és kell a nagy gáz a traktornak. Ha 540-es fordulaton van a TLT-d és csak 1200-as motorfordulattal vetsz, akkor: N tlt/540=1200/1800  tehát csak 360/p fordulaton megy a TLT-d, a vetőgépnek kívánatos 540 helyett. Én a régi szártépőmet is 1000-en használtam.

 

A Yanmarban meg van 4 fokozata a TLT-nek, és a fordulatszámmérő alapján döntöm el, hogy a traktor energiatakarékos fordulata mellett éppen melyik fokozatot használjam, amiben nem sokkal pörög többet a munkagép a neki előírtnál.

 

A kardán csattogás: Rövid a kardán és túl nagy szögben törik. Én a függőleges menetes orsókat a leghosszabra állítom (vetőgépnél a hosszú vájatokban vannak, de ebből a szempontból ez nem lényeges), így már eleve nem tudom túlzottan megemelni a vetőgépet, meg figyelek is rá.

Képzeld nálam is nagyon csattogot és csak a vetés végén jöttem rá (ez a gengszter váltáskor történt, mert akkor lettem "földbirtokos" és kezdő traktoros), olyan probléma volt, hogy akitől vettem a vetőgépet ő barkácsolt rá kardánt, és a kardánt nem jól hegesztette össze. Talán még 40°-t se volt eltéve a két kereszt egymáshoz képest, ez mégis már olyan szögsebesség különbséget okozott, amit a kardán és a traktor TLT rendszer "lógásának" (amit az nem bírt azt meg a vetőgép fordulatszám ingadozásának-persze ez nem észrevehető, mert annyira minimális- illetve az ékszijjaknak) kellett elnyelnie.

Ha  nem gyári a kardánod, feltétlen nézz rá nincs-e kicsit rosszul összedugva. A "sűrű fogu"/bordás (nem tudom mi a rendes neve, én csak hobby gépész vagyok) kardánt, ha vágták, össze lehet dugni rosszul is (helyes irányba bedugva, megnézni, és összehegeszteni két borda végét).

 

Elnézést nehogy kioktatásnak vedd egy amatőrtől! Te biztos profi vagy és tudod ezeket, de azért írtam le ilyen részletesen, hogy például a Szemi kollégának is tudjak segíteni.

 

Előzmény: ferri72 (80984)