Bradanek F Creative Commons License 2013.12.10 0 0 223

Aggasztja az EU-t az ukrán rendőrség fellépése

(M ilyen aggódóak lettek. 2006-os magyarországi vérengzésért még nem aggódtak)

 

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a lehető legnagyobb mértéktartásra szólította az ukrán hatóságokat, és azt kérte, hogy az erő alkalmazása helyett adjanak teret a tárgyalásos megoldásnak.

Catherine Ashton Brüsszelben adott ki közleményt a témáról, csupán néhány órával az előtt, hogy Kijevben közvetíteni próbál a kormányoldal és az ellenzék között a párbeszéd megindulása, a válság békés rendezése érdekében.

 

Ellenzéki újságírókra csap le a rendőrség Ellenzéki közlések szerint a rendőrök megszállták több ellenzéki lap szerkesztőségét is, köztük az INTV és Cenzor.net internetes újságok, valamint a Vecsirni Viszti újság szerkesztőségét is, s onnan nem engedik ki az újságírókat – jelentette a TVN24 lengyel hírtelevízió. A szóvivő szerint gyakorlatilag túszként fogva tartják őket.

 

„Kijevi látogatásom előestéjén aggódva látom azokat a tájékoztatásokat, amelyek szerint a rendőrség erővel behatolt a legnagyobb ellenzéki párt székházába" – fogalmazott Ashton. Hozzátette, ezek a fejlemények – amelyek ráadásul ugyanaznap következtek be, amikor Viktor Janukovics elnök beleegyezett abba, hogy az ukrán vezetés tárgyaljon az ellenzék képviselőivel egy kerekasztal-megbeszélés keretében – azzal fenyegetnek, hogy félreviszik ezt a folyamatot.

A rendőrség tagadta, hogy köze lett volna a bebörtönzött Julija Timosenko volt kormányfő pártjának székháza elleni razziához, amelyet álarcosok hajtottak végre. Ashton kedden és szerdán tartózkodik Ukrajnában, ahol – egy szóvivőjének közlése szerint – minden érintett féllel találkozik, hogy támogassa egy „politikai megoldás" előkészítését