Bradanek F Creative Commons License 2013.12.05 0 0 140

Blokád alá vonták az elnöki hivatalt.

 

 

Nem engedték be csütörtök reggel az ukrán elnöki hivatalba az ott dolgozókat az épület előtt tüntetők.

A hatalomváltást követelő demonstrálók közölték a hivatalban dolgozókkal, hogy Viktor Janukovics elnök „szabadnapot” adott nekik, mivel ő sincs a hivatalában. Janukovics jelenleg Kínában folytat tárgyalásokat Hszi Csin-ping kínai államfővel, gazdasági és pénzügyi segítséget remélve az ázsiai országtól a fizetésképtelenség felé haladó ország – és saját hatalma – konszolidációjának érdekében.

A hazájában tömeges kormányellenes megmozdulásokkal küzdő elnök a találkozót követően a két ország stratégiai partnerségét hangoztatta, ugyanakkor a Kínától remélt több milliárd dolláros pénzügyi segély bejelentésére egyelőre nem került sor. Peking korábban – a Nemzetközi Valutaalap és Ukrajna nézeteltéréseit követően – tízmilliárd dolláros kölcsönt nyújtott Kijevnek, de az ukrán kormánynak a jövő évre további 18 milliárdra lesz szüksége, miközben a külföldi piacok nem hajlandók finanszírozni az állam adósságát.

Készek tárgyalni

Eközben Szerhij Arbuzov első miniszterelnök-helytettes egy tévéinterjúban kijelentette: a kormány nem zárkózik el az elől, hogy megvitassa az ellenzék és a tüntetők képviselőivel az elnök- és a parlamenti választások előre hozásának lehetőségét.

„Le kell ülnünk a tárgyalóasztalhoz, és meg kell vitatnunk minden hivatalos javaslatot, amit tesznek” – fogalmazott a kormány befolyásos, az államfőhöz közel álló tagja. Arra a kérdésre, hogy Janukovics ismeri-e a demonstrálók követeléseit, azt válaszolta: „az országban mindenki tisztában van azzal, miről van szó, és mit követelnek a tüntetők”.