zgyury Creative Commons License 2013.12.05 0 0 304

Kedves hozzáértő!

 

A következő dologban kérnék segítséget. 2013.01.01.-vel a wábererhez és aegonhoz kötöttünk 1-1 KGFB biztosítást.

Novemberben egyeztettünk az ügyféllel amikor is még nem történt károkozás. Felmondtuk a biztosításokat majd decemberben megkötöttem mindkettőt. Szerencsétlen módon mindkét esetben történt 1-1 károkozás időközben.

Az ajánlatokon helyesen feltüntetett előzményadatok ellenére nem sikerűlt a beazonosítás és mindkét KGFB-t A00-ba visszasorolták. Az ügyfél nem jelezte, kifizette a különbözetet. Mindkét autóra most novemberben sikerült lekérnie abiztosítónak az előzményt  és A00-ból beállították a megfelelő BONUS besorolást (kedvezőbbre B03, B06) ennek ellenére mivel károkozói pótdijat kaptak sokszorosára 4-6x emelték a díjat 01.01. hatállyal. Díjhiány miatt le is törölték szinte azonnal őket. Nem találtam egyértelmű rendelkezést ide vonatkozóan. Az tiszta, hogy a bonus besorolást az egész időszak alatt köteles beállíatni a biztosító, de a kérdésem az, hogy alkalmazhatja e a károkozói pótdíjat?!

Egyetlen kapaszkodót találtam a 2009. évi LXII. törvény ben,

 

23. §45 (1) A biztosító a díjat minden egyedi szerződés vonatkozásában a meghirdetett – a biztosítási időszak, illetve tartam kezdőnapján alkalmazandó – díjtarifa alapján alakítja ki és azt az adott biztosítási időszak alatt – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – nem változtathatja meg, kivéve, ha a szerződés díja a szerződő üzemben tartónak a szerződés megkötésekor fennálló közlési vagy együttműködési kötelezettségének megsértése következtében tér el a díjtarifa szerint megállapítandó díjtól.

 

(2) A szerződő üzemben tartónak a szerződés megkötésekor fennálló közlési vagy együttműködési kötelezettségének megsértése esetén a szerződés díja legkésőbb a kockázatviselés kezdetét követő hatvan napon belül, az üzemben tartó egyidejű értesítése mellett – a szerződéskötéskor fennálló tények figyelembevételével – a kockázatviselés kezdetétől alkalmazandó hatállyal módosítható a biztosítási időszak, illetve tartam kezdőnapján alkalmazandó díjtarifa szerint.

 

Jól gondolom, hogy az által, hogy a szerződő a károkozásra nemmel válaszolt az ajánlaton, ezáltal a közlséi kötelezettségének nem tett eleget, következésképpen a 2009. évi LXII. törvény  nem alkalmazható a kockázatviselés kezdetétől számított 60. napon túl a károkozói szorzó?!? Vagy jogosan alkalmazták őket a biztosítók?

 

köszönettel

egy alkusz