Idén vágtam bele először a kökénybe. Vettem 300 kg magozott kökényhúst 140 Ft/kg árban, gondolom, ez elfogadható. A kihozatalról nagyon ellentmondásos infóim vannak, innen a fórumró isl. Még nem tartok a főzésnél, azzal majd később jelentkezem.
Néhány hsz-on belüli infók akihozatalról:
Fragola: Jobb, mint 10 l / kg napfény nélkül (50 % V/V)
Kérdés: magozott, vagy magozatlan kökényre viszonyítva?
Szentöltvíz: 5,8 l / 100 l, 4 % napfény, ami kb. 3 l / 100 l napfény mentes kihozatal.
Kérdés: Hány kg kökényt (húst?) tartalmazott a 100 l cefre? A 4 % napfény mire vonatkozik? A kökényhúsra, vagy a liter cefrére?
Saját cefrekészítésem:
A vásárolt kökényhús a kész szilvalekvár állagánál csak egy kicsit volt lágyabb, nem ragadt annyira.
100 kg-hoz 3 % napfény + 30 l víz(/100 kg) után nem volt egészen tele a három 120 l-es hordó. Az állagát tekintve kb. cibere állagú. Jó, tudom, ez nem lekvárefórum...
Szemre még legalább 20 l vizet igényel 100 kg gyümölcshúsra, nem akarom leégetni.
Az anyagot hidegtűrő élesztővel indítottam tápsóval együtt (papír szerint 3 oC-on már dolgozik max. 15 oC-ig), két nap múlva került bele a napfény. Sajnos rohanok, mint a töketlen őrült, az egész kökénybeszerzés is hirtelen felindolásból történt. Sajnos nem tudom melegebb helyen kezelni a cefrét.
Tíz nappal a startnap után már alig volt valami gázfejlődés. A cefre most már csak arra vár, hogy legyen időm a főzéshez. Az elején én is tapasztaltam azt a (fórumon már tárgyalt) jelenséget, hogy hordóból félig töltve majdnem "kifut" az anyag. A pektinbontó hatását nemigen észlelem most sem. Lehet, hogy hidegben az sem dolgozik.
A főzés után a végeredmény adatokkal majd jelentkezem.
Az idei szezon fajlagos adatai, napfénymentesen:
Vörös szilva: 8,1 l / 100 kg, főzés szept. 14.
Nyári alma: 11,0 l / 100 kg, főzés szept. 15.
Körte, többségében vilmos:
12,1 l / 100 kg, főzés szept. 15.
Téli alma, vegyes:
12,4 l / 100 kg, főzés november 15.
Kökény, ???, majd meglátjuk.