Miklós1 Creative Commons License 2013.11.28 0 0 94133

Az idei időjárás miatt (kora nyári hideg) gyakori volt a homályos pálinka a gondos cefrézés ellenére is. Sajnos a homály elleni módszert csak a szezon végére találtam meg, de a jövőre nézve még jól jöhet. Nekem egy olyan körte pálinkával volt gondom, amelyik még 49%-nál is homályos volt de csak gyengén, és nem szűnt meg a homály a kétszeri mélyhűtő utáni szűrésre sem.
Az ok a kozmaolaj pontosabban az "optikailag aktív amilalkohol" túlzott mennyisége a pálinkában (semmi egészégkárosító hatása és semmilyen rossz íze nincs a homályos pálinkának).
Az amilalkohol kiszűrésének gyakorlati módszerére az elmélet ismerete vezetett rá. Az egyszeregy 11.oldalán is látható ábra a pálinka összetevőinek tisztulási hányadosait mutatja be változó szeszfok mellett.

A 87416 hsz.-ban a nyáron már felvetettem az amilalkohol előpárlat jellegű, vagyis a lepárlás első szakaszában történő elválasztását.  Most ősszel sor került a kísérletre, amit kétfélképp csináltam végig, mindkettő eredményes volt, hígítás során fényesek maradtak a pálinkák, bár a harmadik lepárlás miatt ízveszteség lett.

Folyt. köv.