zerfer Creative Commons License 2013.11.26 0 1 16

Ha már van egy FamilySearch fórumunk, akkor próbáljunk meg együtt gondolkodni a követendő szabályok kérdéseiről (az utókor és a továbbiakban csatlakozók számára :o)

A következőkben röviden megpróbálom összefoglalni a véleményemet, de nagyon várom a tiéteket is!!!

Alapvetően két dolgot tartok “halálos bűnnek” (ami tévútra vihet egy kutatást)

a)    a számok (azaz dátumok, életkor, sorszám) félreírását vagy hiányát

b)   a széljegyzetek figyelmen kívül hagyását, ugyanis fontos információk lehetnek ott (dátum és név helyesbítés, stb)

Bocsánatos bűn (de bűn), a születéseknél a gyerek vezetéknevének beírása. Korábban már említettem, hogy ez is félrevezető lehet ú.n. “természetes” gyerekeknél.

A nevek esetében azt gondolom, hogy tényleg csak végszükségben használjuk a “?” használatát, próbáljuk meg kiolvasni a leírtakat, úgy ahogy tudjuk. Ezzel nagyban segítjük az arbitrátor munkáját. Itt azért mi nagy előnyben vagyunk, mert értjük a nyelvet, sok embert és nevet ismerünk, lesznek tippjeink.

Aztán vannak a (szerintem) lényegtelen kérdések, amik nem igazán befolyásolnak egy sikeres kutatást:

a) “Lídia vagy Lidia” jellegű kérdések, azaz a rövid és hosszú ékezetek ügye, beleértve az umlautos y, a kalapos u, stb. eseteit (a kereső ilyen apróságokkal amúgy sem foglalkozik). Urambocsá’ még a Kiss avagy Kis is belefér ide.

b)   A nem kérdése (írjuk, ne írjuk, mikor írjuk). Erre csak azt tudom mondani, hogy ez tényleg konvenció kérdése. Ha a mormonok így kérik, legyen meg az akaratuk.

Alapvetően arra kell gondolnunk, hogy egy későbbi keresés során mik azok a lényeges információk, amikre a kutatónak szüksége lesz ahhoz, hogy a keresett személyt megtalálja. Ha megtalálta, akkor az adott személyhez tartozó kép taralmából tovább tud majd dolgozni (pl. házasságnál a tanúk neve, a másodszor házasodó asszony korábbi neve, stb.).