Glavingojn Creative Commons License 2013.11.24 0 0 2647

Mit lehet tenni?

Nem sokat. Tobin jó eséllyel megússza a börtönt, hacsak nem lépi át a schengeni határt. A Schengeni Információs Rendszerben (SIS) a hatályos európai elfogatóparancsok figyelmeztető jelzésként szerepelnek: az érintett személyt elfogják és átadási őrizetbe veszik. A magyar európai elfogatóparancsot csak a magyar bíróság vonhatja vissza. A kölcsönös elismerés elve a végrehajtást megtagadó tagállami döntésekre ugyanis nem vonatkozik, vagyis az ír bíróság döntése sem a magyar, sem más tagállami hatóságokat nem köti.

Ettől eltekintve Magyarország legfeljebb annyit tehet, vagy az Európai Bizottságnál kifogásolja Írország szerződésszegő magatartását, vagy maga indít pert. Bármely tagállam az Európai Unió Bíróságához fordulhat, ha megítélése szerint egy másik tagállam a Szerződésekből eredő valamely kötelezettségét nem teljesítette. (EUMSZ 259. cikk) Ha az Európai Unió Bírósága megállapítja, hogy egy tagállam nem teljesítette a Szerződésekből eredő valamely kötelezettségét, az adott államnak meg kell tennie az Európai Unió Bíróságának ítéletében foglaltak teljesítéséhez szükséges intézkedéseket. (EUMSZ 260. cikk) A sértettek hozzátartozóinak kereshetőségi joga nincs Luxembourgban.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (Strasbourg) előtt a sértettek hozzátartozói eredménnyel nem tudnak fellépni, mivel az emberi jogi egyezmény nem biztosít jogot arra, hogy elérjék Tobin megbüntetését vagy azt, hogy a kiszabott büntetést ténylegesen leülje.