Ati_66 Creative Commons License 2013.11.20 0 0 130

Én a VHS magnómat már csak a VHS-re átírt családi videók miatt szoktam néha beindítani. Bár abból is csak a legrégebbiek vannak VHS-en. Egy idő után már inkább a kamera kazettákat vettem és nem másoltam át VHS-re őket, illetve a miniDV kamera felvételek is maradnak mindig a kazettán is.

Én is pont úgy voltam az új kamera vásárlásnál, hogy a mágnesszalag már bizonyított, azt még az unokám is megnézheti, ha gondoskodok róla, hogy legyen használható lejátszó ezköz a kazettákhoz.

Ezért nem lett HDD-s, vagy memóriakártyás video kamerám, bár kétségtelen egy 40-50"-os TV készüléken jobban mutatnak a mai HD felbontású kamerák felvételei, de ilyenből mágnes szalagosat, az én pénztárcámhoz árazva nem készítenek, pedig ennek nem műszaki okai vannak. Csak elhitették a néppel, hogy a mágnesszalagos technológia elavult így sokkal olcsóbban tudnak kamerát gyártani a tömegeknek.

Nem is venne senki házi hasznlatra miniDV kazettás HD kamerát, mikor vehet memória kártyásat és az mennyivel kisebb és "korszerűbb".  Az hogy hogyan őrzik meg majd a felvételeket évtizedekre pedig csak akkor merül fel bennük, amikor egy merevlemez vagy memóriakártya elhalálozás miatt valami pótolhatatlan elveszik....

 

TV-ből megőrzési céllal felvenni nem nagyon van mit. A filmeket előbb utóbb leadja valamelyik csatorna ismét. Az elmúlt 1-2 évben láttam olyan régi filmeket, amelyeket korábban hang alámondással láttam VHS kazettáról vagy 25 évvel ezelőtt.  De ha valamit nagyon fel akarunk venni ideiglenesen, akkor a merevlemezes DVD író, vagy a TV oldalába dugott pendrive nem koptat kazettát :-)

Előzmény: Törölt nick (116)