G73bor Creative Commons License 2013.11.20 0 0 14701

Beton fölé 2-6 vagy akárhány centi (ami befér, akár 10-20 centi is) xps vagy lépésálló nikecell, értse aki ahogy akarja, rá egy min 1( vagy2-3) mm vastag vaslemez a pufi alsó tartógyűrűjénél  10-20 cm-el nagyobb átmérőben,hogy elossza a terhelést, hogy ne legyen pogácsaszaggató belőle,oszt jónapot. Persze a purhabos kifújás oké, de középpen némelyik tartálynál csak fél-1 cm hely van, olyan alacsony a tartógyűrű.

Az 1000 lityis alatt a 2 cm vastag (csak ennyi fért be) nem ment össze, mert nem pontszerű a terhelés, hanem kb fél négyzetméter, azaz 5ezer négyzetcenti, minden egyes négyzetcentire kb 230 g esik egy 1000-es pufi vize+150kg önsúllyal számolva(tudom nem önsúly,öntömeg).

Aki ráér,kiguglizhatja a szigetelőanyagok terhelhetőségét kg/cm, meg hogy mekkora terhelésnél mennyire megy össze. És ha összemegy egy kicsit, akkor mi van. semmi. kicsit nagyobb a hőátadás, DE ALATTA VAN.

Még mindig jobb, mintha csak a betonon állna, mert a beton azért elég jó hővezető: bár ha a cél a padlófűtés megvalósítása a kazánházban, akkor oké... sőt akár geotermikus energia visszatáplásról is lehet szó...:-)

Beton alá rakni esetleg új építésnél lehet, csak ezért fölverni a régit,és újrabetonozni...hát nem túl költséghatékony,mert a teljes kazánháznál érdemes alászigetelni, (mivel a beton jó hővezető) ha nem akarjuk az anyaföldet fűteni.

Egyébként az egyik pufim alatt lépésálló nikecell ( ilyen kockás-mintás,vagy lábazatszigetelő volna?) van (fehér) a másik alatt valami világoskék színű kemény hablemezszerű akármi,amit lépésállónak adtak. Mindkettő jó.

Üdv GG