Nem semmiért tiszteljük ezt az úriembert.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Louis_Pasteur
A veszettség megfékezésén túl a pasztőrözést is neki köszönhetjük.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Paszt%C5%91r%C3%B6z%C3%A9s
A pasztőrözés elkerülhetetlenül szükséges az életveszélyes fertőző betegségek elkerülésére. De ez a hőkezelés 70 C°-on történik, és nem azonos a teljes csírátlanítással, amelyet a hosszú távú élelmiszertárolás esetére alkalmaznak. Két teljesen eltérő célról, és két teljesen eltérő eljárástól van szó, és ennek megfelelően két különböző terméknek kellene lennie az eredménynek.
Az egyik termék az UHT tej, amely hűtés nélkül is hónapokig tárolható, és lenne egy másik termék is, amely valójában nincs. Nincs, gyakorlatilag nem kapható pasztörözött tej.
Természetesen a "csak" pasztörözött tej romlandó, tehát a boltokba szállítása, és eladása hasonló gyorsaságot igényel (igényelne) mint mondjuk a friss kenyéré. De valahogy a gazdaság, és a kereskedelem ellustult, és érzéketlenné vált a vásárlói igényekkel szemben. Sajnálatos módon ezen a tunyaságon a kereskedelem, és a tejipar elkényelmesedő hozzáállása semmit sem old meg. Teljesen hiába égetik agyon ihatatlanná a tejet, ha a kereskedelem ahhoz is lusta, hogy legalább ezt az elrontott terméket időben a polcokra tegye. A végeredmény így is az, hogy a termék a polcokon, vagy a raktárakban romlik meg. Emlékszem, gyerekkoromban a friss (, és pasztörözött) tejet kannákban vitték a boltokba kora reggel, és kimérve árulták, és apám azzal kezdte a napot, hogy leszaladt friss tejért, és kenyérért. Mert ezek olyan termékek, amelyeket értelmetlen tartósítani, tartósításukkal a lényegüket vesztik el. Sajnos a lustaság nem jó tanácsadó.