kicsimag Creative Commons License 2013.11.13 0 0 2536

Kedves Cs.b.!

 

Legegyszerűbben: A törvényes öröklés szerint az elhunyt leszármazói örökölnek (tehát ha az egyik testvér meghal , akkor az ő gyerekei lesznek az örökösök.) Ha nincsenek gyermekei akkor -ha még él- a szülő örököl.  Ha a gyermekek, szülők is kiesnek akkor örökölhet a testvér., mint a kiesett szülő leszármazója.   Tehát az apuka előbb örököl, mint a testvér. (természetesen ehhez tehát szükséges, hogy az apa túlélje a gyermeket). 

 

A végrendeleten kívül is vannak lehetőségek, hogy az egyik testvér után a másik örököljön. Pl. köthetnek öröklési szerződést is egymással. Vagy az egyik testvér haszonélvezeti jogát fenntartva elajándékozhatja az ingatlanrészét a testvérének stb.

 

Ha szeretnétek valamilyen szerződést megkötni, azt költségmentesen biztos nem fogjátok tudni megoldani. (ügyvédi munkadíj, eljárási illeték, esetleg vagyonszerzési illeték stb.)

Talán a végrendeletet tudjátok kihozni a "legolcsóbban", mert  annak érvényességéhez elég, ha a  végrendelkező saját kezűleg megírja és aláírja. (bár annak érdekében  formai és tartalmi szempontból is "támadhatatlan" legyen szükséges felkeresni egy ügyvédet) 

Előzmény: cs.b. (2534)