.ETNA. Creative Commons License 2013.11.11 0 0 41037

:-)) szuper, jó étvágyat! Most már csak próbálgatni kell, sokféle recept, "millió" variáció van, zöldséges, olivás, paradicsomos, tejes, tojásos, sajtos, tökmagos stb.stb.stb.:-) További jó sütögetést!

 

Egy kis kedvcsináló, mert hogy nem csak kenyeret, de tésztát is dagaszthatsz, így a pizza is sec-perc alatt elkészül:-)

1./ PIZZA tészta receptje, vastagságtól függően 2 db, esetleg 3 db pizzához (langallohoz, pomposhoz) elegendő:

240 ml víz, 460 g fehér liszt+3 evőkanálnyi teljes kiőrlésű liszt (pl. rozsliszt) 1 evők. cukor, 2 kiskanál só, 2 kiskanál gyorsélesztő. A Tészta programon készítsd, ez a mi gépünkön 1 óra 50 perc alatt van kész. Majd tedd lisztezett tepsire, vedd ketté (amíg nem használod, a másik cipót takard le egy konyharuhával), nyújtsd a kívánt formára (kerek, vagy szögletes, ahogy tetszik), kend meg ketchuppal, tegyél rá mindenféle finomságot, szórd meg oreganóval (vagy pizza fűszerkeverékkel) és reszelt sajttal, előmelegített sütőben magas hőfokon kb. 10-15 perc alatt van készen. A sajtot ráteheted úgy is, hogy kb. 7-8 perc után (félidőben) kiveszed a tepsit és megszórod sajttal, majd újabb 7-8 percre vissza a sütőbe.

2./ LANGALLO: pizza tészta, az előbbiek szerint, de: fokhagymás tejföllel kened meg, megszórod reszelt sajttal és fokhagymás olajjal megkened a kicsit felcsipkedett széleit a tésztának (miután betetted a tepsibe), majd amikor elkészült ismét átkened foghagymás olajjal az egészet és szeleteled, ahogy a pizzát.

3./ POMPOS: ahogy a langallo, de a fokhagymás tejfölre teszel szeletelt lilahagymát és kockázott baconszalonnát majd erre jön a reszelt sajt - olajjal ugyanúgy megkened a szélét (hogy ne száradjon meg a sütésnél, hiszen ide általában nem jut tejföl). Jó sok tejfölt használhatsz.

 

S ha már úgyis közeleg a karácsony, egy fűszeres-tojásos-mézes karácsonyi - nem éppen diétás - kenyér (saját "fejlesztés", a fahéjat, fűszert csak óvatosan kell használni, hogy ne legyen túl intenzív az íz), egy korábbi hsz-em bemásolom, hátha másnak is ízlene :-)) Természetes a folyadék (ebben az esetben tej) mindig annyi, amennyit a saját gépünk használatijában lévő alapkenyér receptnél írnak, az én gépemnél ez 310 ml :

 

"Viszont csináltam nagyon finom KARÁCSONYI KENYERET, vajjal, mézzel, vagy lekvárral és habos kakaóval, vagy forrócsokival nagyon finom ünnepi reggeli:-)

A sima kenyér receptet használtam, csak sima fehér liszttel.
A vizet úgy mértem ki, hogy először beleütöttem egy tojás sárgáját, majd ezt először összekevertem a mérőcsészében egy kevés tejjel, utána feltöltöttem tejjel 200 ml-ig (a mérőcsészében) és még adtam hozzá 110 ml vizet. Tehát a sima kenyér receptje szerinti 310 ml folyadék jött ki összesen.
A 2 evőkanál cukron kívül plusz 3 evőkanál mézet is tettem bele.

A sípolásnál szórtam bele cukrozott narancs és citrom-héjat (készen vettem Lidl-ben), egy kevés  őrölt fahéjat, a készen kapható mézeskalács fűszerkeverékből is egy keveset, ja és darabosra tört diót. Szép színe lett a fahéjtól és jó illata a fűszerektől. Lehet beletenni mazsolát is, vagy őrölt szegfűszeget stb.stb."

Előzmény: _Szabolcs (41034)