nereusz1 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 22283

Und dan auch Gottes wahrer Sohn der aus Gottes ewigem Wesen gebohren wahr von Ewigkeit  ehe der Welt Grund geleget war der in der Majestät der heiligen Drey-Zahl stund und  auch in Marien  Leibe zugleich auf einmahl.

 

 

Ha szerencsésen vészelte át Hamvas Béla a böhmei írás fordítási nehézségeit, akkor […]”Isten igazi fia, aki Isten örök lényében öröktől fogva született, mielőtt a világ alapját megvetették, s aki a szent Hármas szám fenségében állott ugyanakkor, amikor Mária testében ,egy időben és egyszerre.” (Hamvas Béla: Az ősök nagy csarnoka IV. 367. p.)

 

Öröktől fogva és ugyanakkor, amikor Mária testében és egyszerre. Józanul sem neveznénk sem abszurdnak, sem csodának, hiszen orrunk előtt van a fotonok tudósok által megfigyelt? igazolt? viselkedése. Itt csak azok beszélhetnek csodáról, akik a foton élettartamát az örökléttel össze tudják vetni. Én lemondok erről a találgatásba fúló tudásról abban a pillanatban, amikor az egész teremtés gazdagságát, abból az életemre eső részt, megpillanthatom. A foton múltja, jelene, jövője? Historizálni, tudom, erről is lehetne, egy darabon győzném is szóval, de azt azért már meg kell fontolnunk, mivel töltjük az öröktől fogva, egy időben, egyszerre levő és a jövőben bizonyára más alakot öltő életünket.