kisharsány Creative Commons License 2013.11.06 0 0 494

 

Én elsőképpen preferálom a Czu.Fo-t a magyar nyelvvel kapcsolatban, de azért abban is lehetnek hibák - ez nyilvánvaló.

Megmutatkozik ez ennél a címszónál, illetve a levezetésénél:

 

Odáig tiszta, hogy alapszava-gyökere a mar. Innentől kell elkezdeni gondolkodni: hol fordul elő ez a szó a magyarban esetleg olyan földrajzi névként, ami alapul szolgálhat at értelmezéshez ? Nos: a klf. mar-os elnevezésekben.

Elég csak kettőt venni: Maros, Nagymaros, majd a ló mar-jára, bármely lábasállat mar-magasságára, illetve a Ma(á)r-a-mar-os hegységre gondolni.

Mi köti ezeket össze ? A földrajzi nevek vonatkozásában: a kimart, hirtelen "leszakadó", vagy kiemelkedő part. Az állatok vonatkozásában az elülső - melli - legmagasabb pont.

Miben hasonlít ehhez a mar-ha ? Nos - ha valaki egy képet megnéz(ha nincs fejben) - láthatja, hogy ezen jószág elülrésze - a lelógó bőrlebenyeg (ugye ezt a szót sem kell külön megfejteni ?) révén szinte teljes egészében egy "MAR". Na ettől mar-ha ! szerintem, és nem a járás, meg egyéb vonatkozástól.

A 'mar' igének ehhezi viszonyulása szintén nem lehet ezen a szinten kérdés :))

Máramaros: tessen kissé utánanézni: milyen domborzatú ez a hegység (milyen fokozottan mar-os), milyen kőfajtából áll, s egyből előttünk van a görög-latin - olasz : μάρμαρο - marmor - marmore 'márvány' szó eredete is szerintem !!!!

Tekintve a földrajzi nevek régiségét, ez a bejegyzés símán elfér ebben a témában. szvsz.

Előzmény: ketni (491)