Karmela Creative Commons License 2013.10.11 -1 0 92

Kageroza:
- Köszönet a kapcsolatfelvételért: elősegíti, hogy megértsük egymást!

lálá.9:
- Arra törekszel, hogy a lehető legpontosabb legyen a népességi adat a Zichyújfaluról szóló Wikipédia-cikkben. Gondolom egyetértesz azzal, hogy ez más településeknél, sőt a települések összesített adataira is kívánatos.

Azzal kezdődik a népességi adatok helyes megadása, hogy tisztázzuk, hogy kiket is számolunk be egy település népességébe.

 

Néhány ilyen kérdés a sok eldöntendő közül: Hova számít, aki tanulás vagy munka miatt egy másik városban él, és csak hetente, kéthetente látogat haza: oda, ahol tanul, vagy oda, ahova be van jelentve? Mennyi idő után számítandóak be a külföldiek? Mennyi idejű külföldi tartózkodás után nem számít már bele valaki a népességbe itt még akkor sem, ha be van jelentve? A hajléktalanok beleszámítanak-e, vagy csak a bejelentkezettek? Hova kell számítani, aki frissen költözött? stb.

Ha az egyes településekről szóló Wikipédia-cikkekbe különböző módszertanú adatgazdáktól vennénk az adatokat, akkor egyeseket két helyen is beszámítanánk, másokat meg sehol. Azonban az összeadott adatoknak is helyénvalóknak kell lennie, ezért muszáj letenni a voksot egyetlen metodika mellett.

 

Tehát vagy Zichyújfalunál is a KSH módszereivel képzett adatokat használjuk, vagy áttérünk Zichyújfalunál is, a többi cikknél is egy másik adatgazdára. Mód van egy ilyen áttérésre: meg kell győznöd a témakörben aktív wikipédistákat, hogy az általad preferált Államkincstár adatai legalább olyan jól hozzáférhetőek és hasonló következetességgel követnek egy módszertant, mint az eddig használt évente közreadott KSH kiadvány, a "Magyarország közigazgatási helynévkönyve". Arról is meg kell győznöd persze őket, hogy az áttérés olyan előnyöket hordoz, ami megéri az átállással járó munkát.

 

Ezt a megbeszélést a Wikipédia szerkesztéséről a Wikipédián folytassuk tovább, jó?

Előzmény: Törölt nick (91)