rizsa31 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 156

hogy Zrínyiről mit "mondanak".

Vajon őt elismerik?

     Gondolom, egy mulatozó főúr lesz, aki felelőtlenül kiront a "baráti" törökökre. De hogy mi leszünk a hibásak Szulejmán halálában valamilyen úton-módon (a sorozat szerint), abban szinte biztos vagyok. (Most olvastam egy régészeti kutatásról Szulejmán holtteste után, amit a törökök támogatnak pénzzel.)

     Én még arra leszek kíváncsi, hogy ma este mivel kezdenek? Bemutatják-e Buda kifosztását (pl. a királyi palotából elviszik-e Mátyás király corvináit?) vagy egyből Bécs (sikertelen) ostromához ugranak (1529)?

 

     Még Mohácshoz: az igaz, hogy a végén bemutatták azért az ellenfelet tisztességesen kiterítve (bár II. Lajost nem ők találták meg!), de azt "elfelejtették" bemutatni, hogy 2000 (!) hadifoglyot Szulejmán jelenlétében és parancsára lefejeztek (az ő tömegsírjukat találták meg a régészek napjainkban, ha jól tudom).

     Az nagyon modern volt, ahogy Szulejmán elmélkedett a végén: vajon ez a dicsőség (öldöklés) elég lesz ahhoz, hogy bekerüljön a Paradicsomba? (Az mi volt, amiben feküdt: gödör, sírhely?)

Előzmény: Motun (145)