adster Creative Commons License 2013.10.07 0 0 148

Sziasztok!

Anélkül, hogy megpróbálnám leírni, mennyire amatőr is vagyok a fotózás terén, inkább rögtön a lényegre is térnék, az előbbi úgyis tagadhatatlan és szembetűnővé is válik majd, ha előjövök a problémámmal.

A lényeg röviden annyi, hogy egy sörös blogot szerkesztek, ahol a középpontban inkább a sör, semmint a képek minősége áll, mégis örömömre szolgálna, ha legalább valami aprócska változtatást tehetnék, ami előremozdítja a látványt. Hozzáteszem, ezt leginkább már csak előre lehet mozdítani...

Ami behatárolja a lehetőségeket az az én inkompetenciám a fényképezés terén; a helyszín, ami egy szoba egyik sarka; és, ami a leginkább áthidalhatatlannak tűnik, az a lámpafénynél történő fotózás. Jah, igen, és természetesen a fényképezőgép típusa, ami egy egyszerű Fujifilm FinePix S2950.

A kérdésem az lenne, hogy egy teljes mértékben lebutított szinten tudnátok-e valami segítséget adni az előbb felvázolt kereteken belül? Hogyan lehetne csak egy egészen keveset javítani a képek látványán?

Itt olyan kiegészítőkre, technikai eszközökre, beállításokra gondolok, amik kicsit természetesebbé tehetnék az összképet. Tényleg, fogalmam sincs, hogy komolyabb fotós tudás nélkül mit lehetne ebből kihozni.

Olyanokra gondoltam, mint vmi elérhető árú lámpa, ami erre a célra, a visszataszító éjszakai, sárgás fény kompenzálására szolgál; valamiféle kihajtható háttér; egyéb beállítások, stb...

A gépen elég sok lehetőséget kipróbáltam már, de a legelfogadhatóbb eredmény mégis ezzel a beállítással, a manuális záridő és rekeszérték megválasztásával érhető el, amikor viszont az érzékenység miatt sok a bemozdulásos kép, amit egyébként egy állvány használatával bizonyára ki lehet küszöbölni, a kép színén azonban mit sem változtat.

A hatás olyankor is kétségbeejtő, ha megpróbálok valamit variálni a fehéregyensúllyal. Gondolom olyan eredményt soha nem fogok elérni amatőr szinten, mint nappali fotózásnál, mégis, arra kérnélek titeket, hogy ha lennétek olyan szívesek, adjatok pár tippet a jobb eredményhez!

Előre is köszönöm!