Törölt nick Creative Commons License 2013.10.04 0 0 68821

Egy dolgot azért nem kellene elfelejteni. Az előzményben szereplő fotón elektrolit kondenzátor nem szerepel, így nincs minek kiszáradni.

A narancsszínű alkatrész valóban egy műgyantával kiöntött styroflex kondenzátor. Teljesen száraz alkatrész, bifilárisan feltekercselt fólia van benne. Nem mondom, hogy nem szokott néha meghibásodni, főleg TV-kben, folyamatos impulzusterhelés alatt, sorvégfokban stb., amikor a belsejében kiolvad a hozzávezetés például.

Itt azonban csak egy szinuszos, 50 Hz-es körben szereplő, 4,7 µF kapacitású kondenzátorról van szó, talán az életben soha nem fog tönkremenni. Ha mégis, az kizárt dolog, hogy próbálgatás útján kellene cserélni, fizikai képtelenség. Ami rá van írva, olyan kell helyette. Nyilván gyárilag sem próbálgatják.

Nem tudom pontosan kivenni a bekötését, de elvileg zavarszűrő, kontaktusvédő szerepe van. Késleltetésben itt nem játszhat szerepet, váltakozóáramú körről beszéltünk.

Elképzelhető, hogy a C-18.1 a C-18 olyan verziója, amiből az utókeringető elektronika egyszerűen hiányzik, de ezt a kazános szakik talán jobban tudják, csak találgatok.

 

 

Előzmény: citcat 18-16v (68820)