HegyenVolgyon Creative Commons License 2013.09.29 0 0 39502

Vártam ki mit válaszol :-)

Én már próbáltam és nem értek egyet Skarabeus és Gmkiev fórumtárssal. 

A temporisnak azt a konstrukciós hibáját szerettem volna orvosolni, hogy az üveg két alsó sarka és alja félkörben mindig lekormolódik. Gondoltam, ha szűkítem a belső átmérőjét, akkor ez eredményezhet valami változást, persze ez nem jött be.

 

A másik gondolatom az volt, hogy így javulhat a tűztér hőtartása. Ez amennyire emlékszem, megvalósult. A felforrósodott tömör lapok akkumulálnak valamennyi hőt, de azért nem lesz tömegkályha a Temporisból :-D 

 

Az én módszerem úgy nézett ki, hogy 3 cm-es samott (vermikulit?) lapokat raktam állítva az oldalaihoz, kettőt-ketőt. Azok pont megállnak az alsó keret oldalsó peremére állítva.

Az is motivált még egy kicsit, ami nekem mindig hiányzott a Temporisból, hogy nem világít a belseje parázsláskor, mint a samottosoknak... Igen, mikor vettem, erre nem gondoltam. Nekem nagyon tetszik a samottos tűzterek fénye, de ez csak utólag tudatosult bennem, így egy kicsit olyan.

Gondoltam a hátsó vaslap lecserélére is. Hasonló vastagságú samottlapokkal kivitelezhető, a hatásfoka nem hinném, hogy szemernyit is romlana tőle, ellenben szebb lesz a fénye és talán a hőtartása is javul.

Természetesen 5-6 centis téglákkal nem bélelném ki, az már túl sok lenne. 

Véleményem szerint a Temporis egy nagyon jó tűztér, de erősen úttörő volt a kategóriájában, mondhatni prototípus, vannak hiányosságai, nem hiszem, hogy szentségtörés élni ésszerű tuninglehetőségekkel ésszerű keretek között. 

Előzmény: Csabás (39498)