Tarzy52 Creative Commons License 2013.09.25 0 0 109

Sziasztok!

 

Most találtam erre a fórumra, de azt látom, hogy nem nagyon vagytok tisztában a vontatás és a vontathatóság szabályaival!

Én lakokocsizom, onnan az ismeret, hát, nagyon nem mindegy, hogy mit, mivel, és milyen jogsival vontattok.

 

Egy kis tájékoztatás! 

 

Javaslom figyelmesen olvassátok végig!

 

A vontatóról és vontatmányról, mint fizikai eszközök:

-         Műszakilag meghatározó szempontok:

 • Gépjármű gyártója által meghatározott paraméterek.
  • Ez a típustábla, rajta az össztömeggel, a tengelyenkénti maximális terhelési értékekkel (ez is fontos, mert behatárolhatja a maximális vonófej terhelést), valamint ebből a szempontból a legfontosabbal, a guruló össztömeg értékével„kg”-ban! Ezt túl lépni TILOS, műszakilag nem megengedett. Ahol ebben a sorban 0000 szerepel, az az autó bizony műszakilag nem vontathat, hiába van rajta horog. (Megjegyzem ilyen is van…)
 • Vonóhorog gyártója által meghatározott paraméterek.
  • Itt jön a képbe a vonóhorog gyártója által tesztelt és jóváhagyott érték, a „D” érték figyelembe vétele, ami alapján az adott autóra, az adott horoggalkalkulálandó a maximálisan vontatható pótkocsi tömege.

-         Jogilag meghatározó:

 • A hatályos 6/1990.(IV.12.) KÖHÉM rendelet vontatással kapcsolatos magyar szabály21. §-a:
  • (1) Arra nézve, hogy a jármű vontathat-e és ha igen, hány darab és milyen pótkocsit, a hatósági engedélyben foglaltak az irányadók.
  • (2) A pótkocsi (pótkocsik) össztömege nem haladhatja meg a vontatásra használt
   • személygépkocsi össztömegét,
   • autóbusz össztömegének a felét,
   • tehergépkocsi össztömegének az 1,4-szeresét,
   • vontató, mezőgazdasági vontató és lassú jármű össztömegének a négyszeresét, e bekezdés rendelkezései a félpótkocsira nem vonatkoznak.
  • (3) Üzemi fék nélküli könnyű pótkocsi gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű 68 kilogrammal növelt saját tömegének a felét.
  • (4) Ráfutó fékkel felszerelt pótkocsi abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű össztömegének a háromnegyedét.
 • Valamint a 6/1990.(IV.12.) KÖHÉM rendelet vontatással kapcsolatos magyar szabály22. §-a.
 • És nem utolsó sorban a legfontosabb, hogy a vontató és a vontatott jármű forgalmija mit tartalmaz! A jól kitöltött forgalmi engedély a fent felsorolt paraméterekből a legkisebb értéket tartalmazza a megfelelő rovatban! Ez amennyiben hibás, nem a műszaki és jogi feltételek szerint kitöltött (azokból a legkisebb értéket kell tartalmazza), javítani lehet, sőt, kell…

 

 

Adott járművezetői engedéllyel adott szerelvény vezetésére utaló jogi megfogalmazások pedig a következők:

Vontatás "B" kategóriás jogosítvánnyal

A "B" kategória fogalma:

 

Nemzetközi kategória. A „B” kategóriába tartozik a (forgalmi engedély bejegyzése alapján) legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, a vezető ülésén kívül legfeljebb 8 állandó ülőhellyel rendelkező gépkocsi, amely lehet személygépkocsi vagy kistehergépkocsi is.

 

Az ilyen gépkocsival, "B" kategóriás, nem kezdő vezetői engedély birtokában könnyű (a forgalmi engedélyből megállapíthatóan legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegű) pótkocsit korlátozás nélkül szabad vontatni. Az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege így elérheti a 4250 kg-ot.

 

Nehéz (a forgalmi engedélyből megállapíthatóan 750 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű) pótkocsinak "B" kategóriás, nem kezdő vezetői engedéllyel való vontatáshoz két feltételnek kell teljesülnie:

a nehéz pótkocsi (forgalmi engedélyből megállapítható) megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonó gépkocsi (forgalmi engedélyből megállapítható) saját tömegét, és

az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege (vagyis a két forgalmi engedélyből megállapítható megengedett legnagyobb össztömegek összege) nem haladja meg a 3500 kg-ot.

 

Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság

 

 

A fentiekből következik, hogy a műszaki határok betartása mellett a forgalmi engedélyben szereplő pótkocsi össztömege (ráfutó fékkel), ha nagyobb, mint a vonó jármű saját tömege, vagy a szerelvény együttes guruló össztömege meghaladja a 3500 kg.-ot, akkor a szerelvényvezetéséhez „E” kategóriás jogosítvány kell!

Előzmény: robi422 (102)