lxt Creative Commons License 2013.09.13 0 0 199

Vannak azok a betétesek (vagy csak bankszámla tulajdonosok), akik úgy képzelik: a betéteik, megtakarításaik összege ugyanúgy, mint az aktuális havi fizetésük, ott csücsül valamelyik bank jól őrzött széfjében.

Köztudott tény, ha minden bankszámla tulajdonos egyidőben, készpénzben óhajtaná kivenni a számláján szereplő összeget, legkésőbb délelőtt tízkor, bezárna minden bankfiók, leállna minden bankautomata. Hogy miért? Mert nincs, nem létezik az a készpénz mennyiség, amit elektronikusan számon tartunk. Egész egyszerűen, nincs.

Persze erre minden szakember csípőből azt mondja; nincs ebben semmi különös, ez így van rendjén, egyrészt túl drága volna... kezelhetetlen lenne az a tömegű készpénz stb. - de én mégse erre akarok kitérni.

 

Amikor a cég átutalja a munkabér(eke)t, jelet küld a számlavezető banknak, egy/több mínusz előjelű számot; vonja le az(oka)t a banki szoftver abból a számból, ami a cég neve alatt van nyilvántartva – majd küldjön egy pozitív számot a Te számládra. Ja! Ez a folyamat emberi beavatkozás nélkül, elektronikusan (automatikusan) történik.:-)

De nem is csoda, hogy nem készpénzben kapjuk meg a munkabérünket, amikor a cégnek sincs, gyakorlatilag egyetlen forintnyi készpénzes bevétele, lévén minden pénzátutalási tranzakció, így a cég bevételei is, elektronikus úton történik.

Nem ragozom tovább.

 

Amiért a bankszektor egyre nagyobb hangsúlyt fektet az elektronikus pénzforgalomra, annak (jóllehet több, de) alapvetően egyetlen oka van. Egész egyszerűen, bármilyen triviálisan is hangozzék, nincs annyi pénz a Földön, mint amennyit nyilvántartunk (magunkénak képzelünk:-)) – márpedig ha nincs az a mennyiségű készpénz... akkor mi van helyette?:-)