Teo papa Creative Commons License 2013.09.11 0 0 85852

Jól van :)

 

Akkor feldobok még egy témát: az egyik autószerelőnk azt mondja, hogy alufelni le-felrakás után bizonyos km múlva meg kell(ene) nézni a kerékcsavarokat és utánahúzni, ha szükséges. (Most megnéztem, ez rajta van minden számlájukon is). A lényeg, hogy van pár autó, amit oda hordunk és ezzel soha nem törődtünk. A jó kis bódénk konkrétan 150e km-nél került hozzánk, azóta jár ehhez a szerelőhöz, most van benne 470e km. Soha senki nem nézte meg utólag, hogy nem lazult-e meg a csavar. Pár hete egy kiküldetésben valami furán rázott az autón, a lényeg, hogy kiderült, hogy lazák az egyik kerék csavarjai. Az eset előtt kb 800km-rel volt az autó szervizben, ahol levették a kerekeket.

A szerelő azt mondja, hogy sokéves tapasztalata alapján időnként előfordul, hogy "meglazul" egy autón egy kerék csavarja. Olyan esetek vannak, hogy már x alkalommal cseréltek kereket (téli / nyári), aztán egyszer csak az egyik kerék csavarjai kilazulnak. Elhiszem neki, mert nagyon régi kapcsolat és elégedett vagyok, de kissé értetlenül állok a dolog előtt, mert számomra hiányzik a racionalitás. Ja, lehúzás mindig nyomatékkulccsal történik és többször láttam, hogy kinézi a gépből, hogy az épp ott lévő autóhoz mekkora nyomaték szükséges.

A másik, hogy most a 800km utáni lazulásról azt mondta, hogy szerinte nem attól van, mert ha lazul, az korábban jön. Hajlamos vagyok hinni neki.

 

Két korábbi konkrét tapasztalatom van:

1. A kollégám a defekt miatti csere után 400km-rel elhagyta a kerekét :o (lemezfelni)

2. Egy ismerősöm a meghúzás után 10!! km-rel elhagyta a kerekét többször is!! =:-O (ez is lemez, mint utóbb kiderült nem rávaló volt, csak a csavarok tartották, a központosító nem). Ésszel itt sem teljesen értem, hogy egy alapos megtépés után (merugye másodszor már megtépte rendesen) hogy a mákba lazul le megint 10km alatt annyira, hogy elhullik a kerék??!! Meg a további misztifikum, hogy a kerék előzőleg egy ugyanolyan típusú autón szolgált évekig és ott sosem volt vele gond.

 

Ha valakinek van hozzátennivalója, nosza :)

 

Teo >

Előzmény: kiss_atti (85847)