gogolaci1 Creative Commons License 2013.09.10 0 0 106234

Ma ismét megnéztük azt a nyugat-zalai területet, ahol vasárnap elég sok gombát szedtünk, közte kb. 40-50 db. császárgombát. Ma viszont annyi császárgombát találtunk, amennyit eddig még életemben nem láttam. Kb. 400-450 db-ot szedtünk, sajnos a zömét még tojás állapotban, de azokat is elhoztuk, mert a helyi erők rengeteget összetapostak belőlük. A bronzos vargánya ma csak mint "melléktermék" szerepelt.
Más: vasárnap találtam egy általam még soha sem látott gombát, ami szinte megszólalásig hasonlított a királyvargányához, de nyomásra és vágásra kékült a húsa.
Meghatározásra hoztam haza néhány darabot. Az Ewald-féle sárga könyvben nem találtam, de a Ladislav Hagara-féle Gombák képes enciklopédiája c. könyvben megtaláltam Boletus speciosus (Piszkosrózsás tinórú) néven. Azonban szerettem volna biztosra menni, ezért tovább kutakodtam és a Miskolci Gombászegyesület honlapján ráleltem a biztos és megnyugtató megoldásra, mert Boletus pseudoregius (Pompás tinórú) néven rátaláltam az én gombámra,amit a honlap fényképei alapján egyértelműen sikerült beazonosítanom. Köszönet a Miskolci Gombászegyesületnek kitűnő honlapjukért.
Ennek alapján ma már bátran leszedtem és hazahoztam belőle kb. 100 db-ot, ám sajna ezt is legalább annyira szeretik a férgek, mint a királyvargányát, így közel fele ment a kukába.

 

A mai nap fő attrakciója, a császárgomba termés egy részlete:

 

 

 

Néhány "melléktermék":