Zsuzsa Szombati Creative Commons License 2013.08.27 0 0 0

Sziasztok!

 

Remélem már olvastátok a korábban többeknek elküldött egyesületi alapszabály - tervezetét, amelyet én első nekirugaszkodásra összehoztam egy már létező sportegyesület alapszabályából kiindulva. Hangsúlyozom, hogy ez csak egy megvitatandó alap, amelyhez kérem a publikum ötleteit, javaslatait.

 

 

Fontos módosításra tett javaslatot Zsimán Alpár nyaralótársunk, aki egyenesen csónakkikötő és horgászstég létesítésére és működtetésére hozná létre az egyesületet. Ezzel lépéselőnyre tennénk szert az önkormányzattal szemben, mert így mi pályázhatnánk a megvalósításhoz szükséges pénzre, mi alakíthatnánk ki, hogy pontosan hol és mekkore csónakkitötő létesüljön és meg valamilyen módon korlátozhatnánk az öbölhöz való hozzáférést az outsider-ek számára.

 

 

Idemásolom Dr. Tompa Gábor javaslatait, amelyek megfontolásra érdemesek:

 

1. Az egyesület javasolt nevét öböl-re szűkítve nem látom célszerűnek, ezért saját verzióm: Balatonudvari Vízparti Természetvédő Egyesület.


2.Az egyesület célja alatti első bekezdésben konkrétan és részletezve kellene rögzíteni az üdülőövezet fogalmát, pl. így: vasútvonal, vitorláskikötő, vízpart, Bungalow - camping által határolt terület.


3. Az egyesület célja alatti utolsó francia bekezdés helyett javaslatom:
- az üdülőövezetben ingatlannal rendelkezők közös érdekképviselete az üdülőövezetet közvetlenül , vagy közvetve érintő kérdésekben a községi önkormányzat, vagy más szervek, hatóságok előtt; - együttműködés a községi önkormányzattal az üdülőövezetet érintő, illetve az egyesületi célokban megfogalmazott kérdések kölcsönösen  előnyös megoldásában. 


4. A tagsággal kapcsolatban vagy itt, vagy a szabályzat más helyén meg kell fogalmazni a rendes, tiszteletbeli és pártoló tagság fogalmát (jogok, kötelezettségek), de hangot kell adni annak, hogy a rendes tagságot elsősorban (nem kizárólagosan!) az üdülőövezet területén érdekeltek részéről várjuk. Most nincs velem semmilyen segédlet, ezért a fenti meghatározásokban jelenleg nem tudok segíteni.


5. Sok helyen látok olyan szövegrészeket, melyek a végleges változatba nem kerülhetnek bele. Példaképpen: a 3. oldal közepén főtitkár kifejezés, 4. oldal alján  elnökségi szavazásnál 50+1% értelmetlen, ha 3 tagból áll majd az elnökség, stb, 


6.A bankszámla feletti rendelkezés és az utalványozás jogának gyakorlása az egyik főbenjáró kérdés. A szöveg szerint a bankszámla műveletben az elnök egyedül, rajta kívül a két alelnök együttesen írhat alá. Az utalványozás a tervezet szerint elnöki kizárólagos jog, legfeljebb átruházható. Előállhat  az a helyzet, hogy az elnök utalványoz, mahd pl átutal pénzt. Most nem tudom, hogy ez összeférhetetlen-e, de mindenesetre nem célszerű.Jól meg kell gondolni, majd az szmsz-ben a gyakorlatát is rendezni kellene.

 

Mindenki nevében várom a többi javaslatot, észrevételt

Zsuzsa

Előzmény: KG_B (-)