KömKel Creative Commons License 2013.08.26 0 0 2517

A tulajdonjogviszonyokat még el tudod rendezni valahogyan (megegyezéssel, kifizetéssel), de az engedély nélküli épitkezést nem, ha 5-6 éven belüli az épités. Egyszerűen ki fog bukni a dolog elkerülhetetlenül.

Ott kezdődik, hogy a tulajdonjog rendezéshez, és a társasházi alapitó okirta módositásához KELL a használatbavételi engedély az új részre.

 

Menj be az épitési hatóságra, és kérd ki a tervtárból az ingatlanra vonatkozó engedélyeket/terveket. Mondd azt, hogy meg szeretnéd vásárolni az ingatlant, ahhoz kell.

El ne áruld, hogy van egy gyanús bővités, mert azzal kvázi feljelented magad (az ingatlant). A tervtárak elég jól működnek 20-25 éve, tehát ha ott nem találnak semmit a tetőtérre, akkor engedély nélkül épült.

 

Két út van:

1. Irsz egy papirt, hogy a tetőtér 10 éven túl épült, és aláiratod két tanúval. Mivel itt büntetőjogi felelősség tudatában kell nyilatkozni, nem ártana ha mindenki aláirná, aki majd kapni fog a használatbavételi engedélyből, máskülönben hamis tanúzás is bekerül a képbe.

Ha ez megvan, akkor csinálni kell egy fennmaradási engedélyt (tervet), és benyújtani. Ezzel meglesz a használatbavételi is egyben.

 

2. Nem tudsz papirt iratni.

Csinálni kell egy fennmaradási tervet, benyújtani. Megkapod a fennmaradási+használatbavételit, plusz egy csinos birságot.

 

Miután megvan a használatbavételi, lehet módositani a közös tulajdoni hányadokat, stb.

 

Buktatók:

- a 2. esetben ha a beépitési mutatókat vagy szintterületi mutatókat túllépi a beépités, vagy egyéb jogszabályi (tűzvédelmi, oték, stb) ütközés van, akkor nem engedélyezik, vagy ki kell alakitanod a jogszabálynak megfelelően. A statikai megfelelőség megint egy másik kérdés, az is lehet buktató

- ha ez most közös tulajdont érint, akkor az összes tulajdonostársnak kell a hozzájáruló nyilatkozata már a benyújtáshoz is. Nem akik ott laknak, hanem a tullapon szereplő összes névnek, még a haszonélvezőknek is

- nem tudom hány külön tulajdonrész van, de az ügyvédi munkadij és az illetékek sem lesz piskóta, mire ez keresztülmegy a tulajdonviszonyok rendezésén (több százezres költség)

- az épitész+statikus munkadijra is számolj hasra olyan 200e Ft-ot, és a fennmaradási engedélynél az illeték is másfélszeres

 

Erre nyugodtan szánj rá egy teljes évet, ha belevágsz.

Sorrend:

1. épitési osztály

2. kihivni egy mérnököt, aki átnézi az épitési jogszabályokat, statikussal konzultál, és megnézi egyáltalán fennmaradhat-e a beépités

3. ügyvéddel, épitési osztállyal karöltve kideriteni, hogy ki lesz érintett az ügyben, és begyűjteni az aláirásokat a hozzájáruláshoz (háttérben neked megegyezni velük a kifizetésről)

4. beadni a terveket engedélyezésre, és megvárni a használatbavételit

5. ügyvéd csinál új alapitó okiratot, ezt beadni a Földhivatalnak átvezetésre

6. kifizetni a lakókat az átvezetés után, és pezsgőt bontva lerészegedni