LvT Creative Commons License 2013.08.25 0 0 10949

Minda: Vö. lengyel Minda, szlovák Minda (női Mindová) családnév. Ezt a lengyel történeti Mienda, szlovák Menda (női Mendová) vezetéknevekkel együtt jogállási neveknek tarthatjuk. lengyel oldalról a régi lengyel minda ’pénz’ elmíthető, szlovák oldalról pedig a szlovák mendík ’szegény diák, aki ellátás fejében az (evangélikus) plébánián, illetve az iskolában dolgozott; mendikáns’ [< latin mendicus ’(koldus)szegény; koldus, kéregető’] szó rövidülése.

Nem lehet azonban azt sem kizárni, hogy Mi(n)- kezdetű szláv nevek (vö. lengyel Minigniew, de akár a Michal ’Mihály’ is) rövidüléséhez járult a szláv -da kicsinyítő képző.

 

 ------

 

> Közben olvastam a blogodon, hogy a "szky", "czky" végződés jellemzően szlovák eredetre utal.

 

Az lehet, hogy a blogon túltengenek a szlovák eredetű nevek, de ilyen végződéssel a név még lehet lengyel és cseh is, sőt végső soron az orosz, ukrán, de akár bulgár eredet sem zárható ki eleve. A végződés előtti rész elemzendő, valamint az adott nyelveken való előfordulás, illetve a népmozgalmi és genealógiai adatok (ha vannak) a precízebb meghatározáshoz.

 

De a Noszkay néven ez alapból nem segít: ez ugyanis -ay-ra (illetve -ai-ra) végződik. Ez pedig – a messzi, egzotikus nyelveket kizárva – a magyar lakosnevekre jellemző végződés, mint pl. Oszkó :> Oszkai ~ Oszkay, Ruszka (Göncruszka, Dobóruszka stb.) :> Ruszkai ~  Ruszkay, illetve jelöletlen /j/-vel Noszvaj :> noszvaji > Noszvay ~ Noszvai.

 

Így tehát azt várnók, hogy van (de legalábbis régen létezett) olyan település, amelynek a magyar neve *Noszkó, *Noszka, vagy *Noszkaj volt. De ilyet egyelőre nem találtam.

 

Mivel a sztenderd etimológiai út nem vezetett megoldáshoz, magam is próbálkoztam egy -szky végű szláv névből magyarosító népetimológiát feltételezve levezetni a 10920-asban. De ahogy ott is írtam, nem lehet tudni, hogy nem éppen fordított úton kapcsolódnak-eössze az alakok, ha egyáltalán összekapcsolódnak.

 

Biztos etimológiai megoldás tehát itt nincs: feltételezések lehetnek, de ezek önmagukban csak feltételezések lesznek. Itt most az etimológia nem segíti a genealógiát, hanem éppen fordítva lenne: családkutatással, a felmenői ág anyakönyvi böngészésével kellene megállapítani a név előzményalakjait, hátha azonosítható az a szervetlen változás, amely a nevet nehezen etimologizálhatóvá alakította. Vagy, éppen ellenkezőleg, előkerül *Noszkó-Noszka(j) település.

Előzmény: voszi (10948)