gazo22 Creative Commons License 2013.08.24 0 0 182

Egy lényeges tényt elfelejtettem előző bejegyzésemben megemlíteni. Allaga Géza a bajai Rókus temetőben van eltemetve, a Rókus kápolnától, ha a kápolnával szemben állunk, balra, a bejárattal egy vonalban. Allaga Géza az öccsének, Ottónak petői szőlőjében töltötte élete utolsó 4 esztendejét. Halála évében, Halottak napján a Daloskör - a mai Liszt Kórus elődje - tagjai kzarándokoltak a sírjához, és elénekelték legszebb dalait.

Allaga 1870-ben, a tanítóképző alakulásának évében az intézményben tanított. Itt járt gimnáziumba, Op. 1-ét, első művét Bajai emlék címen írta 1860-ban. Utca viseli nevét, amiben némi részem lehetett. Abban nem, hogy sokadik kísérletem ellenére a térképek még mindig egy l-lel írják a nevét. (A névhibákat, kezdetben nagyon sok volt, minden évben szóvá teszem, fogyó tendenciát mutatnak, de még mindig sok van.)

Az új zeneiskola elkészültekor - Baja legrégibb emeletes háza, és az egyetlen emeletes, mely a nagy tűzvészkor megmaradt - szerettem volna ott egy Liszt-Allaga-emlékszobát kialakítani. Sajnos, a sors úgy hozta, hogy egy zenepedagógia ellenes intézkedés miatt lemondtam igazgatói megbízatásomról, megkísérelve ez által az ellenállást. Az ezt követő hitvány rágalmakat még elviseltem, azt azonban fájlalom, hogy sok minden, köztük az Allaga-hagyaték ebek harmincadjára került.

Az 1991-ben Pécsett rendezett Cimbalom Világtalálkozó Allaga jegyében folyt le, a díjplakettet - nekem van egy példány - kérésemre Bartos Endre készítette.

Tisztelettel:

Gál Zoltán