gazo22 Creative Commons License 2013.08.23 0 0 181

Kedves Levelezőtársaim!

1913. augusztus 19-én bekövetkezett halála után 100 éve nyugossza örök álmát Allaga Géza gordonka és cimbalomművész, zeneszerző, akit a cimbalom atyjának neveztek. Erkel és Liszt nagyra becsülte. Születésének 100. évfordulóját méltóképpen megünnepelték Baján, most is ez a szándék.

A Petőfi Népében Kubatovics Tamás szerkesztő jóvoltából e hó 17-én megjelent egy cikkem Allagáról, dr. Fábián Borbála történész, a szerkesztő bizottság tagja segítségével a vajdasági Bácsország leközli egy nagyobb tanulmányomat. A Honismeret szintén, a Bácskai Napló pedig egy Allagáról szóló írásomat.

Dr. Munczig Dénesné kulturális referens felkarolta egy megemlékezés megrendezését, melynek helyszíne a zeneiskola Lukin terme lenne, és egy előadást tartanék Allaga Géza működéséről.

El tudom képzelni, hogy az általam alapított Bajai Honpllgár is helyet adna írásomnak, ha a szerkesztőbizottság valamelyik tagja javasolná. (A Bartók évfordulónál ez nem sikerült, jóllehet Schmidt Antal megkísérelte.) Kissé rosszul érint, hogy az Udvardi Erzsébet emlék-számban nem kértek fel közreműködésre, noha köztudott volt, hogy az utolsó interjút - könyvben is megjelent - én készítettem a művésznővel.

Allagával kapcsolatban kivételt tehetnének.

Tisztelettel:

Gál Zoltán