boonboon Creative Commons License 2013.08.19 0 0 91

Az állami átlag úgy jön ki, hogy vannak a köztisztviselők havi háromszáz átlaggal és a közalkalmazottak százhússzal. (Ez utóbbiak olyan négyszázötvenezren vannak.) Az utóbbiak egy része diplomás, ami rögtön magasabb kategória, de még mindig kevesebb, mint a középiskolát végzett nem államiak átlagkeresete. Mindenki aki a klasszikus (nem céges, és nem köztisztviselői) állami állásokban van, minimál közelben keres, ha hiszed, ha nem. Nincs kivétel. Az iskolai alkalmazottak meg kifejezetten csak minimált kapnak mindenhol.

Az átlag meg nettó 140 országosan, mindenkire vonatkozóan. Ebben benne van az igazgatók havi tízmillere, ami száz ember havi százezrét viszi egy kicsit feljebb. Az átlag nem azt jelenti, hogy mindenki keres 140-et. De még azt sem, hogy az, az átlag, az átlag alkalmazottaknak. Az állam a közalkalmazottakat igen is, minimálbéren tartja. Ennek meg három fokozata van, a minimál, a középfokú minimál és a diplomás minimál. A minimál nettója hatvanegynéhányezer, a középfokú hetvenöt alatt, a diplomás a nyolcvanöt körüli és csak az utóbbi emelkedik viszonylag gyorsan az idő előrehaladtával. Gyorsan, de nem sokkal. A nem diplomásoké még negyven felett is csak minimálbér. Ehhez képest ki a faszom fog dolgozni, ha nyolcvanötöt ajándékba kap munka nélkül?

 

Én elhiszem, hogy nehéz elhinni, hogy az államnak százezerek dolgoznak száz havi alatt, de ettől még így van. Kevesebbért mint a nyugdíj.

Előzmény: Törölt nick (57)