Bradanek F Creative Commons License 2013.08.18 0 0 topiknyitó

Hirtelen ingyen jár a pénz

 

A kommunizmusból valami mégis volt a levegőben Gödön, mert az MSZP és az LMP is azt mondta, hogy támogatják a feltétel nélküli alapjövedelemről szóló európai polgári kezdeményezést. Ez az az elmélet, ami szerint mindenkinek a csecsemőtől az aggastyánig, tekintet nélkül arra, hogy dolgozik-e az ember, járna egy havi fix összeg. Az elmélet hívői szerint a garantált alapjövedelem az emberi méltóság része, ez kell ahhoz, hogy mindenki emberhez méltó életet élhessen.

Egyes verziói a szociális kiadásokat váltanák le, mások viszont az állam összes bevételét egy az egyben szétosztanák az emberek közt. Az elmélet bírálói szerint erre egyáltalán nem tellene, amennyi pénzt pedig államcsőd nélkül szét lehetne osztani, az pedig édeskevés lenne a megélhetéshez, ráadásul az emberek ellustulásához is vezetne, de még a nők helyzetét is rontaná. (A témáról szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatja el.)

Gödön Szanyi és Schiffer is beállt a feltétel nélküli alapjövedelem ötlete mögé. Mindkét politikus nagyon óvatosan fogalmazott, hangsúlyozták, hogy nem az alapjövedelem bevezetését, hanem csak az erről szóló vitát támogatják, Schiffer szerint középtávon akár be is lehetne vezetni. Ennek feltétele szerinte az, hogy valóban növekedjen a foglalkoztatás, tehát ne csak a közfoglalkoztatottak húzzák felfelé a statisztikákat.